Portal 072info

Viber kida sve veze s Facebookom: “Dosta nam je, pretjerali su”

viber 3
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Facebookovo kršenje pravila o zaštiti korisničkih podataka i neuspješno sankcioniranje poruka koje pozivaju na nasilje prešli su sve granice – Viber je, zato, odlučio poduzeti konkretne mjere prekida oglašavanja, kao i uklanjanja funkcionalne povezanosti aplikacije s Facebook platformom, kako bi preko milijardu svojih korisnika zaštitio od takve neodgovorne politike”, saopćeno je iz Vibera.

Rakuten Viber, jedna od vodećih svjetskih messaging aplikacija za sigurnu i besplatnu komunikaciju, najavila je prekid svih poslovnih odnosa s Facebookom. Viber će ukloniti Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, a usto će u potpunosti prekinuti s oglašavanjem na toj društvenoj platformi, čime aktivno doprinosi pokretu #StopHateForProfit i bojkotiranju kontroverznog tehnološkog diva.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Uslijed protesta koji su u proteklih nekoliko sedmica zahvatili SAD skupina od šest organizacija, među kojima su i Anti-defamacijska liga i NAACP, pozvala je sve oglašivače koji koriste Facebook da tokom jula zaustave svoje kampanje.

Poenta bojkota je izraziti osudu Facebookove nesposobnosti da svoje korisnike zaštiti od govora mržnje. Brojni su primjeri loše zaštite korisničkih podataka od strane Facebooka, a jedan od zloglasnih skandala je i Cambridge Analytica, tokom kojeg je konzultantska tvrtka iz političkih voda nepropisno prikupila podatke preko 87 miliona Facebookovih korisnika.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Ovaj najnoviji propust učinkovitog sankcioniranja govora mržnje za Viber je kap koja je prelila čašu. Kompanija pruža podršku pokretu #StopHateForProfit i otkazuje sve poslovne odnose s Facebookom.

Djamel Agaoua, Viberov izvršni direktor, izjavio je:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

“Facebook i dalje pokazuje da vrlo loše shvata svoje uloge u današnjem svijetu. Nepropisno korištenje podataka i nedostatak privatnosti korisnika u aplikacijama, sramotno izbjegavanje poduzimanja potrebnih koraka kako bi se javnost zaštitilo od poticanja na nasilje – Facebook je jednostavno pretjerao. Viber se ne stavlja u ulogu suca, no činjenica je da neki ljudi pate zbog nekažnjenog širenja nasilnog sadržaja i smatramo da oko toga treba zauzeti jasan stav.”

“Uklanjanje funkcionalne povezanosti Viber appa i Facebook platforme trebalo bi biti dovršeno početkom jula 2020. Otkazivanje oglašavanja na Facebooku stupa na snagu odmah”, priopćili su.

Podijelite članak
  • 5
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Facebook u Evropi pokreće servis za upoznavanje

072info.com

Facebook uvodi novu zabranu: Reklame protiv vakcinisanja bit će blokirane

072info.com

Odsad ćemo češće vidjeti o čemu drugi raspravljaju u grupama na Facebooku

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6