Portal 072info

Vibrirajuća viljuška opominje na brzinu

Hapi-Fork-can-Monitor-everything-you-Eat-1-640x558U francuskoj kompaniji “Hapilabs” napravili su pametnu, elektronsku viljušku “hapifork”, koja vam mjeri svaki zalogaj. Osmislio ju je poduzetnik Žak Lepin, nakon što je vidio rezultate istraživanja koji pokazuju da sporo konzumiranje hrane poboljšava varenje i pospješuje mršavljenje.

Dakle, zaboravite na brojanje kalorija ili gladovanje. Ova plastična viljuška će vas opomenuti kada budete prebrzo jeli, tako što će početi da vibrira, a i upaliće se lampica za uzbunu koja je ugrađeni u njenu dršku. Viljuška, zapravo, mjeri brzinu kojom stavljate hranu u usta i opominje vas kada bi trebalo da usporite. Kada brzo jedemo ne uspijevamo da dobro sažvaćemo hranu, time opterećujemo sistem za varenje, a jedna od loših posljedica je i nadutost. Trebalo bi da znate da smo siti već posle 20 minuta, što znači da što brže jedemo, to više pojedemo. Američka studija je pokazala da su žene starosti od 40 do 50 godina, koje jedu brzo, sklonije gojenju.

Elektronika i baterija smješteni su u dršci viljuške. Tu se nalazi i senzor koji vas opominje da prebrzo jedete. U kompaniji vjeruju da ćete prinošenjem viljuške ustima 60 do 75 puta tokom obroka jesti od 20 do 30 minuta, što se smatra idealnim. Između obroka, viljušku možete da posredstvom USB kabla priključite na kompjuter ili telefon i vidite kojom brzinom ste objedovali.

Važno je da znate da je elektronika u njoj vodootporna, što znači da možete uobičajeno da je perete, a kada želite da je operete u mašini za sudove, prethodno izvadite iz nje elektronski dio. Viljuške su dostupne u tri boje – plavoj, zelenoj i pink.

Podijelite članak