Vid potpuno slijepe osobe djelomično vraćen zahvaljujući proteinima iz algi

Screenshot 4 63

Vid potpuno slijepog muškarca djelomično je vraćen pomoću proteina osjetljivih na svjetlost pronađenih u algama.

Muškarac je tretiran terapijom pod nazivom optogenetika, koja koristi proteine za kontrolu ćelija oka. On je shvatio da tretman daje rezultate kada je ustanovio da vidi linije na pješačkom prijelazu. Sada već može uzimati predmete sa stola, piše Nature Medicine.

Identitet pacijenta nije otkriven, ali se zna da živi u Francuskoj te da je tretmanu podvrgnut u Parizu. Stanje pod nazivom retinitis pigmentosa mu je dijagnosticirano prije 40 godina, a ono dovodi do umiranja ćelija osjetljivih na svjetlost, koje se nalaze na površini retine.

Isti problem ima više od dva miliona ljudi na svijetu, a iako je potpuno sljepilo rijetka pojava, pomenuti muškarac je potpuno slijep već dva desetljeća.

Optogenetika je novije polje u medicini, a koristi svjetlost za preciznu kontrolu aktivnosti ćelija mozga. Naučnici su je iskoristili za vraćanje čula vida jednog oka pacijenta koje sada može registrovati svjetlost.

Tehnika je bazirana na proteinima “channelrhodopsins” koje proizvode alge, a koji mijenjaju svoje ponašanje kao odgovor na svjetlo. Mirkobi ih koriste kako bi se kretali prema svjetlosti.

Prvi korak u liječenju bila je genska terapija. Genetičke instrukcije za stvaranje rodopsina uzete su iz algi i “smještene” u ćelije u “preživjelim” slojevima retine oka pacijenta. Sada kada do njih dođe svjetlo, one šalju signale mozhu.

Međutim, reaguju samo na jantarnu svjetlost, pa je pacijent nosio naočale s kamerom naprijed i projektorom nazad kako bi se zabilježilo šta se događa u realnom svijetu i projicirala verzija u pravoj valnoj dužini prema oku.

Da bi se dostigao visok nivo rodopsina u oku te mozak “naučio novi jezik” u svrhu vida, bili su potrebni mjeseci. Prvi znakovi uspješnog tretmana su se javili kada je pacijent šetao i shvatio da vidi pješački prijelaz. Muškarac sada ne vidi savršeno, ali je razlika između sljepila i ograničenog vida zaista ogromna.