Viđena životinja za koju su svi mislili da je izumrla: “Nevjerovatne su, narastu skoro 2 metra”

vid

– Bilo je to iznenađenje, posve nevjerovatno i neočekivano. Bio sam toliko sretan da se nisam mogao odlučiti da li da je slijedim ili da se vratim u naše sjedište u kažem ostalima – rekao je za Guardian Sebastián Di Martino, voditelj zaštite u Fundación Rewilding Argentina.

To što je vidio i što ga je veoma usrećilo bila je velika riječna vidra – životinja za koju su svi zaključili da je izumrla zbog gubitka staništa i izlova. Zadnji put je u Argentini viđena negdje 80-ih godina prošlog vijeka. Zbog toga je Di Martino, koji je fotografisao, bio uzbuđen. Nema sumnje da je to baš ta vrsta, rekao je, s obzirom na njena prepoznatljiva bijela prsa.

Dvije su mogućnosti zašto se vidra vratila: ili su došle iz Paragvaja, što je daleko ali nije nemoguće, ili je u zemlji ostao mali broj jedinki koje godinama niko nije vidio. Pošto ove životinje žive u grupama, jasno je da ih mora biti još. Kako to da su bile skrivene od očiju svih, ne zna se, ali zapravo i nije važno.

Vidre igraju veoma važnu ulogu u prirodnoj ravnoteži. One su glavni riječni predatori i kontroliraju populaciju riba. Zbog toga je bitno da se vrate u svoja prošla staništa.

– To su spektakularne životinje, nevjerovatno velike. Mogu doseći i do gotovo dva metra. Odrasli su teži više od 30 kilograma. One su veoma znatiželjne i zapravo, dijeliti prirodu s njima je prekrasno – rekao je Di Martino.

Koliko su važni govori činjenica da postoje planovi da ih se vrati u okoliš. Jednako kao što se risove vraća u našu zemlju tako da ih se dovede kod nas i pusti, tako se planiralo napraviti i u Argentini. Na svu sreću, to neće biti potrebno, jer su vidre već tamo.