Viđeno na KCUS-u: Pacijenti smješteni na krevetima starim 30 godina, radnici nemaju kaljače, obračunava im se 80 posto plaće

Ministar zdravstva KS Haris Vranić odgovarao je na pitanja zastupnika u Skupštini KS. Zastupnik NiP-a Elmedin Konaković pitao je ministra šta je vidio na KCUS-u kada je bio u obilasku.

– Na sastanku kojem je prisustvovala prof. Izetbegović sam iznio šta sam vidio na Podhrastovima. Nisu imali kaljače, dali su mi kapu, koja se poderala nakon nekoliko koraka. Obišao sam odjeljenje, zatekao radnike, ali se sam se razočarao jednim dijelom Podhrastova gdje su pacijenti u poluintenzivnoj njezi, na kiseoničkoj potpori. Smješteni su na krevetima, starim preko 30 godina – kazao je i dodao da je KCUS za liječenje covid pacijenata dobio 13 – 14 miliona maraka.

Kaže da je ukazao da takve prostorije mogu samo služiti ta privremeni smještak.

– Prošlo je 14 mjeseci od tada, imalo se dovoljno vremena da se napravi zadovoljavajući i opremljeniji dio koji bi bio Covid bolnica. Na Infektivnoj klinici je bolja situacija, ali sam uočio propuste sa sanitarnim čvorovima, medicinsko osoblje nije propisno obučeno, to sam rekao šefu. Direktorica je bila iznenađena i pitala je šefa Infektivne klinike koji je bio na sastanku da li je to zaista moguće – kazao je i dodao da je htio posjetiti Respiratorni centar, ali on je tada bio tek otvoren.

Pričao sa direktorom Verlaba

Na pitanje da li su respiratori registrirani u Agenciji za lijekove BiH kazao je da nisu.

– Nisu registrirani, uvezeni su kao interventni uvoz, meni je tako preneseno. Nisu registrirani u Agenciji za lijekove, a znamo da ih je FUCZ podijelila zdravstvenim ustanovama, što po zakonu nije mogla da uradi. Po zakonu se nakon dva mjeseca moraju registrirati, a ni dan danas nisu – odgovorio je.

Pričao je sa direktorom Verlaba, dodaje.

– Objasnio mi je verifikaciju respiratora, ali oni nisu nadležni da odrede gdje će biti upotrijebljeni. U uputstvu ne piše da se koriste na intenzivnoj njezi. Zadnjih dana se pojavljuje odluka državne agencije za mjeriteljstvo, daju mišljenje da se mogu koristiti stacionarno u intenzivnoj njezi, onda to morate tumačiti. Mogu biti stacionirani, pa se po potrebi koristiti. Rade na kiseonički potisak, daju podršku kada je kiseonik između 70 i 100, ne posjeduju kompresor i ispod 70 se ugase, kada dođe do pada pritiska – navodi Vranić.

Fabrika ima verifikaciju od EU, ali respiratori nemaju.

– Pojasnio mi je da je tačno da fabrika ima verifikaciju od EU, ali to se odnosi na fabriku koja se prijavila da proizvodi medicinsku opremu. Međutim, svaki proizvod koji proizvedu mora se posebno verificirati. Imate stranicu, nađete tu firmu, vidjet ćete da su verificirali 11 proizvoda, respiratore nisu. Stolove, lampe i prateću opremu jesu. To je slično kao i u Srbiju, CE verifikaciju ima, ali oni nikad nisu nabavili nijedan takav respirator – rekao je.
SMS poruke uposlenika

Dobivao je, kaže, SMS poruke od kolega ljekara sa molbom da poboljša hranu pacijentima.

– Dobivao sam SMS poruke i zvale su me kolege ljekari i specijalisti i molili da pokušam poboljšati hranu, radi se o teškim plućnim bolesnicima i ne mogu da žive na sendvičima. Kolegica mi je poslala obavještenje da pacijenti dobivaju samo supu, ja ne znam da li je to stvarno supa ili su to neki energetski pripravci za covid bolesnike – objašnjava.

Također su mu stizale pritužbe uposlenika KCUS-a vezane za bolovanja.

– Dobio sam prije desetak dana pritužbe uposlenika KCUS-a da im se obračunava 80 posto plate, iako je covid oboljenje priznato kao profesionalno oboljenje. Uposlenici koji su preboljeli Covid se šalju u domove zdravlja da im zaokruže da se radi o profesionalnom oboljenju, što oni ne mogu. Samo ustanova gdje je uposlenik radio može zaokružiti da se radi o profesionalnom oboljenju. Poslodavac je dužan isplatiti puni iznos bolovanja. To je preko 42 dana bolovanja, pa se ide na Komisiju. Obavijestio sam direktor Zavoda. Direktorica Doma zdravlja KS je upozorena da uposlenici doma zdravlja to ne smiju prepraviti. Dakle, sa pozicije izolacije se ne smije prepravljati na profesionalno oboljenje – kazao je.

IZVORAvaz
Prethodni članakFilipinac preminuo nakon što je kažnjen sa 300 čučnjeva zbog kršenja policijskog sata
Sljedeći članakPSG iz kontri dotukao Bajern, Čelzi iskoristio prilike protiv Porta