VIDEO: iPhone ima dvostruko brži odziv ekrana od Android uređaja

VIDEO: iPhone ima dvostruko brži odziv ekrana od Android uređaja

Testiranja firme Agawi obuhvatila su najpopularnije uređaje koji imaju ekrane osjetljive na dodir, a na kraju je apsolutni pobjednik Appleov iPhone i to ne ova posljednja serija.

U testovima su korišćene posebno kalibrirane kamere i visoki frame rate od 240 fps, zajedno s posebno prilagođenim uređajem nazvanim Touchscope. Stručnjaci iz Agawija su mjerili takozvani Minimal App Response Time (MART) na nekoliko različitih smartphonea i kao apsolutni pobjednik pokazao se iPhone 5 sa mjernom vrijednošću MART-a od 55 milisekundi. Prvi do njega je takođe iPhone, ali serija 4, čiji je odziv iznosio 85 milisekundi.

Testirani su i Android, odnosno Windows Phone uređaji, a kao najlošiji se pokazao Moto X, čiji je MART iznosio čak 123 milisekunde. Galaxy S4, koji je na određeni način najveći konkurent Appleovim pametnim telefonima, na testu je više nego dvostruko lošije od iPhonea 5, s MART vrijednošću od 114 milisekundi. Zaključak je kako su Appleovi ekrani definitivno bolje kalibrirani za snimanje i funkciju osjetljivosti na dodir, a svaki je uređaj testiran najmanje 50 puta, kako bi se što tačnije utvrdila kvaliteta.

U budućnosti Agawi planira osmisliti nove, još sofisticiranije testove, sa softverskim i hardverskim mjerenjima, a zanimljivo je kako posljednja generacija iPhonea, 5C i 5S, nije bila dostupna za ovaj test. Microsoft je pak objavio zanimljiv video, u kojem pokušava analizirati stvarno korisničko iskustvo vezano uz odziv ekrana osjetljivog na dodir, a kako to izgleda, možete i sami pogledati.

Zimo

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE