VIDEO: Kletva se nastavlja, Benfica još jednom poražena u finalu

Podijelite vijest

U okviru finalne utakmice Evropske lige večeras su se na Juventusovom stadionu sastali Benfica i Sevilla.

Prvu šansu na utakmici propustila je Benfica. Nakon slobodnog udarca Gaitana lopta je došla do argentinskog štopera Garaya čiji šut je blokirao Beto. Već u narednom napadu pucao je Amorim, ali preko gola.

Reprezentativac Srbije, Miralem Sulejmani, povrijedio se već u ranoj fazi meča, a igru je morao napustiti već u 25. minuti.

Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić svoj šut je oprobao u 27. minuti, ali bezuspješno. I u narednih 10 minuta Sevilla je dominirala, ali bez većih prilika.

Krajem poluvremena najbolju šansu propustio je Maxi Pereira. Ostao je sam u šesnaestercu Seville, međutim njegov šut je odbranio golman Andalužana.

U drugo poluvrijeme mnogo ofanzivnije je ušla Benfica, a već u 48. minuti malo je falilo da im se to isplati. Prvo je Lima pucao na gol beta, ali šut mu je bio izblokiran. Nakon toga je pokušao Rodrigo, pa opet Lima, međutim odbrana Seville je izašla kao pobjednik.

Sevilla se konsolidovala pa je već u 61. minuti propustila veliku šansu. Jose Antonio Reyes je izašao jedan na jedan sa Oblakom, a Slovenac ga je uspio nadmudriti.

Iako je utakmica bila itekako zanimljiva i prepuna šansi na obje strane, do kraja regularnih 90 minuta nije bilo golova.

U produžecima treneri obje ekipe pokušali su osvježiti napad svoje ekipe kako bi što prije došli do gola. Ipak, prilično nezanimljivih 30 minuta odigralo se na Juventusovom stadionu, za što je zaslužan visok ulog na večerašnjem meču.

Najbolju šansu za Benficu imao je Lima kada je iz slobodnog udarca šutao pravo u golmana Beta, a on nesigurno reagovao. Kada je u pitanju Sevilla, u 2012. minuti Bacca i u 110. minuti Gameiro propustili su prilike da trofej donesu u Andaluziju.

Ni nakon 120 minuta meča nije bilo promjene rezultata, tako da se pristupilo izvođenju penala.

Prvi su pucali fudbaleri Benfice. Lima je bio siguran izvođač. Uzvratio je Bacca, čiji je šut bio neodbranjiv.

Drugu seriju otvorio je Cardozo, a njegov izrazito loš udarac odbranio je golman Beto. Nakon njega pucao je Mbia, koji mu je pokazao kako se pucaju penali.

Već u trećoj seriji vidjelo se da će heroj Seville biti Beto, kada je odbranio i Rodrigov udarac s bijele tačke. Desni bek Andalužana, Coke, doveo je Sevillu na korak do osvajanja trofeja.

U četvrtoj seriji za Benficu pogodio je kapiten Luisao, a nakon njega Gameiro je donio pobjedu Sevilli.

Nakon 2005. i 2006. godine, ovo je treći trofej Evropske lige za Sevillu.