Portal 072info

VIDEO: Na današnji dan Busbyjeve bebe su otišle u vječnost

CoverBusby copyPrije tačno 56 godina, na današnji dan, generacija igrača slavnog kluba Manchester Uniteda je tragično nastradala dan nakon meča na stadionu ‘JNA’.

Jedna od najvećih fudbalskih tragedija zadesila je Manchester United, slavnu generaciju Busbyjevih beba.

Crvena zvezda i United su se sastali u okviru 1/4 finala Evropskog kupa klubova prvaka.
Crvena Zvezda je igrala u sastavu – Vladimir Beara, Milan Zeković, Novak Tomić, Ranko Borozan, Lazar Tasić, Ljubiša Spajić, Dragoslav Šekularac, Vladimir Popović, Bora Kostić, Jovan Cokić, Rajko Mitić, sa klupe je ove igrače predvodio trener Milorad Pavić.

Legendarni Matt Busby je , sa druge strane, predvodio svoje bebe i to u sastavu  – Harry Gregg, Bill Foulkes, Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, Duncan Edwards, Kenny Morgans, Bobby Charlton, Tommy Taylor, Dennis Viollet, Albert Scanlon

busby mbabesPred 52.000  gledaoca, Crvena zvezda i slavni engleski tim odigrali su meč za pamćenje, koji je završio rezultatom 3:3.

Golove za Zvezdu su postigli Bora Krstić u 46. i 58. minutu, te Lazar Tasić iz penala u 50. minutu, dok su za United strijelci bili Dennis Viollet u 2. minutu i Bobby Charlton u 30. i 31. minutu. Konačan rezultat ovog uzbudljivog dvomeča bio je 5:4 u korist engleskog tima.

Plasman u polufinale elitnog takmičenja fudbaleri engleskog tima nikada nisu dočekali da proslave na pravi način. Vraćajući se kući iz Beograda, u trećem pokušaju da uzleti sa piste minhenskog aerodroma, avion u kome je bilo 44 putnika, čitav tim slavne generacije Manchester Uniteda, broj novinara i pristalica kluba, srušio se i usmrtio 23 putnika.

Na putu za Englesku, let 609 primoran je da se prekine kako bi se dopunilo gorivo, avion koji je prevozio ekipu Manchester Uniteda sletio je u Munchen odakle su piloti James Tain i Kennet Payment u dva navrata pokušavali da podignu avion sa piste.

Otežavajuća okolnost kod polijetanja bio je i snijeg koji je u tom trenutku padao, pista je bila pokrivena padavinama, avion je izgubio na brzini, proleteo je kroz ogradu, udario u obližnje zgrade. Rezultat nesreće je bio poražavajući. 

Među nastradalim osobama bilo je osam fudbalera koji su život izgubili na licu mjesta. Kapiten tima Roger Byrne, Mark Jones, Eddie Colman, Tommy Taylor, Liam Villain, David Pegg i Jeff Bent. Nakon deset dana, život je u bolnici izgubio i Duncan Edwards.

Menadžer ekipe Matt Busby je pretrpio teške povrede, napadač Bobby Charlton je zaradio potres mozga i povredu glave.

unitedU čast nastradalih fudbalera, Crvena zvezda je dala prijedlog Evropskoj kući fudbala da se Manchester Unitedu dodijeli počasna titula šampiona Evrope.  

56 godina nakon tragedije, Engleska i čitav svijet i dalje pamte Busbyjeve bebe koji će vječno biti u mislima Unitedovih navijača i pravih fudbalskih ljubitelja.

A broken plane

A broken dream

A broken heart

A broken team

No word said

A silent vow

We loved you then

We love you now

R.I.P Busby Babes | Flowers Of Manchester

Manchester-United-FC-Munich-Air-Disaster-6.2.1958-640x273

Podijelite članak