Video na kojem snajperisti iz Nedžarića pucaju na građane opkoljenog Sarajeva otvorio stare rane

Screenshot 4 48
Podijelite vijest

Ratni snimak iz Sarajeva, objavljen prije nekoliko dana na YouTube kanalu reportera Philippea Buffona, na kojem snajperisti s položaja Vojske Republike Srpske u Nedžarićima pucaju na stanovnike Alipašinog polja, otvorio je stare rane.

Sjećajući se najstrašnijeg perioda u historiji grada i 1.423 dana pod opsadom, brojne Sarajlije na društvenim mrežama iskazale su gnjev jer ni tri decenije poslije brojne ubice nisu procesuirane.

Slobodno šetaju gradom

S obzirom da je u ovome slučaju reporter boravio na samom položaju, razgovarao sa snajperistima i iz blizine snimio momente kada pucaju i hvale se kako su ubili nekoga, javili su se oni koji su ih prepoznali. Tvrde da snajperisti sa snimka danas slobodno šetaju gradom, da pojedini od njih rade u Sarajevu….

VIDEO: https://youtu.be/0IbCwq6w7OI

Između ostalog, jednog od snajperista kamera snima u trenutku dok puca na osobu na Alipašinom polju. Kako opisuju, radi se o mjestu “kod crvene trafike, gdje prelijeću”.

“Odlično… U glavu, čovječe. Zvizn’o ga, eno ga leži…”, fali se snajperista Zoran, dok ga drugi pita “koliko ih je manje”.

Nezvanično, slučaj je prijavljen istražnim organima. Da li je nešto poduzelo ili će to možda tek učiniti, upitali smo Tužilaštvo BiH, koje je nadležno za procesuiranje ratnih zločina.

“Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, prati objave u medijima i na interenetu, koje se odnose na navode o počinjenim ratnim zločinima, te poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Iz razumljivih razloga, ne možemo govoriti o konkretnim postupanjima i konkretnim predmetima”, kazao nam je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva.

Žrtve ogorčene zbog neprocesuiranja zločina

Video koji je za kratko vrijeme pregledan više desetina hiljada puta potresao je mnoge žrtve, koje ne kriju razočarenje odnosom pravosudnih institucija ka ovakvim slučajevima.

“Vraća se čovjek u neka vremena, hice, ubistva 11.541 građana Sarajeva, od čega 1.601 dijete… Ovo je samo jedan slučaj, vjerovatno u gradu svakodnevno susrećemo one koji su ubijali, granatirali Sarajevo, držali nas u nevjerovatnom logoru bez hrane, vode, ičega… Svi smo razočarani Tužilaštvom, pogotovo mi žrtve, jer je samo nekoliko zločinaca odgovaralo po komandnoj odgovornosti, a kada je u pitanju pojedinačna, tu je zakazalo”, kaže s ogorčenjem Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava Kantona Sarajevo.


Podijelite vijest