VIDEO: Otkrivena najstarija društvena igra na svijetu

slika (27)

Malene, isklesane kamene figurice nedavno pronađene u pet hiljada staroj grobnici u Turskoj dio su najstarije društvene igre na svijetu, tvrde turski arheolozi.

Arheološki tim zadužen za proučavanje bronzanog doba radio je na analizi materijala prikupljenog iz grobnica otkrivenih u blizini Sirita, na jugoistoku Turske. Svakako najzanimljiviji pronađeni predmeti bile su neobične figurice različitih oblika i boja. Četrdeset devet pronađenih figura bilo je obojeno u zelenu, crveno, plavu, crnu i bijelu boju.

„Neke od njih predstavljaju svinje, pse i piramide, druge su u obliku lopti ili municije. Takođe smo pronašli i neke u obliku kocki kao i tri posebno izrađene figurice različitih oblika, ukrašene bijelom ljuskom i crnim kamenčićima“, kazao je za „Discovery News“ Haluk Saglamtimur sa Univerziteta Ege u Izmiru.

Prema tvrdnjama Saglamtimura, koji je otkriće predstavio i na nedavno održanom skupu arheologa u Mugli, slični predmeti nađeni su i na lokalitetima na sjeveroistoku Sirije i u Iraku.

„Međutim, oni su tamo pronađeni kao pojedinačni objekti, pa smo vjerovali da je riječ o figurama koje su služile za računanje“, izjavio je Saglamtimur. „S druge strane, ove novootkrivene figurice su pronađene u istoj grupi. To je jedinstveno otkriće, kao da smo pronašli komplet za igranje šaha.“

Saglamtimur sa svojim kolegama trenutno radi na proučavanju potencijalnih pravila i strategija za igranje igre. Uz figurice su pronađeni i mali štapovi kao i nekoliko drvenih predmeta. Sve što je do sada utvrđeno jeste da je osnovni broj u igri četiri, te da su pravila igre koncentrisana oko tog broja. Da li to znači da su bila potrebna i četiri igrača, još uvijek nije poznato.

Ovo otkriće potvrđuje da je, uz Egipat, prapostojbina društvenih igara takozvani „Plodni polumjesec“, dio Jugozapadne Azije.

Izvor: B92