Vijeće ministara BiH danas o otvaranju bh. granica za strance

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatrat će na današnjoj sjednici odluke o stavljanju van snage Odluke o određivanju graničnih prijelaza za prijevoz robe u cestovnom prometu u tranzitu kroz BiH te dopune Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH.

Prijedlog je to Ministarstva sigurnosti BiH, a ministar Fahrudin Radončić kazao je ranije da je BiH zatvaranje granica koordinirala s regionom i susjednim zemljama te da je od izuzetne važnosti da se otvore granice kako bi se moglo osigurati kretanje privrednika.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija potvrdio je također ranije da će bh. granice biti otvorene od 1. juna i da će neki u zemlju moći da uđu i prije toga, a uvjet za to bit će da imaju potvrdu o negativnosti testa na virus SARS-COV-2 ovlaštene laboratorije, ne stariju od 48 sati, te pozivno pismo kompanije u koju dolaze.

Među više od 100 tačaka dnevnog reda današnje sjednice je i Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o postupanju institucija BiH u vezi s prijetnjom opasnosti po život i zdravlje zaposlenih uzrokovanih prisustvom virusa Covid-19.

Međutim, prema zvaničnoj najavi sjednice danas nije predviđeno razmatranje budžeta bh. institucija i međunarodnih obaveza za ovu godinu.

Predsjedništvo BiH vratilo je budžet Vijeću ministara BiH na doradu kako bi se on pripremio u skladu s novonastalom situacijom u vezi s pandemijom, a prema zaključku Predsjedništva BiH Vijeće ministara trebalo je do 31. marta dostaviti prijedlog novog budžeta.

Centralna izborna komisija BiH problematizira način finansiranja izbora zbog činjenice da nije usvojen budžet te su jučer najavili da će sačekati odluku Vijeću ministara BiH o tome. Ukoliko ne postoji takva mogućnost, CIK će odrediti datum održavanja izbora.

Tegeltija je ranije kazao da Vijeće ministara BiH ima mogućnost da donese potrebnu odluku o osiguranju sredstva za provođenje izbora, bez obzira na to što je trenutno na snazi Odluka o tromjesečnom privremenom finansiranju.

Pred državnim ministra je i Informacija o izradi Priloga institucija u BiH za redovni godišnji izvještaj o BiH, Izvještaj o provedbi Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja i Prilog institucija u BiH za redovni godišnji izvještaj o BiH što je predložila Direkcija za evropske integracije kao i dopuna tih izvještaja za period od 1. decembra 2019. do 7. februara 2020. godine, ali i Izvještaj o realizaciji mjera iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije.

Predviđeno je i razmatranje Nacrta odluke o ratifikaciji Sporazuma o investicijskom grantu između BiH i Evropske investicijske banke, Koridor Vc – izgradnja dionica autoceste Zenica sjever-Žepče jug, poddionica 4: Ponirak-Donja Gračanica, dio I: Ponirak-Vraca (izlaz iz tunela Zenica).

Na dnevnom redu je i nekoliko izvještaja o radu državnih institucija za prošlu godinu i programi rada bh. institucija za 2020. godinu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE