Portal 072info

Vijeće ministara BiH: Kvalitetnije vodosnabdijevanje za 250.000 građana BiH

Vijeće ministara BiH prihvatilo je inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o zajmu (projekt Regionalni vodovod Plava voda) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijedan 11 miliona eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Projekt će osigurati dugoročno, kontinuirano i kvalitetno vodosnabdijevanje za pet općina, i to za Travnik, Zenicu, Novi Travnik, Vitez i Busovaču, od čega će korist imati oko 250.000 stanovnika ovih općina te privrednici u ovom dijelu BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Evropska banka za obnovu i razvoj daje zajam Bosni i Hercegovini u iznosu od 11 miliona eura, s rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda i povoljnu EURIBOR kamatu s alokacijom na Federaciju BiH.

Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Vijeće ministara donijelo je odluku o ponavljanju količina tarifnih kvota u 2015. godini koje se odnose na uvoz sirovog šećera od šećerne trske za rafiniranje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovom odlukom, kao i ranijih godina, ponavlja se količina tarifnih kvota u 2015. godini od 50.000 tona za  korištenje u kapacitetima instaliranim u BiH do 31. decembra 2015. godine.

Uvezeni šećer će biti iskorišten za preradu na kapacitetima instaliranim u Bosni i Hercegovini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vijeće ministara BiH usvojilo je izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa sa sastanka kopredsjedavajućih Međuvladine bosanskohercegovačko-ruske komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju.

Zaduženo je  Ministarstvo finansija i trezora da preduzme potrebne aktivnosti na formiranju pregovaračkog tima za rješavanje otvorenih pitanja između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije (klirinški dug bivšeg SSSR-a prema BiH i dug BiH za ruski plin u periodu 1992-1995. godine).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zaduženo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da radi na provođenju aktivnosti dogovorenih nu sastanku kopredsjedavajućih Međuvladine bosanskohercegovačko-ruske komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju. Riječ je, između ostalog, o traženju modaliteta za izvoz proizvoda životinjskog porijekla iz BiH u Rusku Federaciju, razvoju saradnje u oblastima od obostranog interesa (energetika i poljoprivreda) te ugovornom definiranju saradnje u određenim oblastima, kao što su turizam i zapošljavanje.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME