Vijeće ministara BiH usvojilo Akcioni plan za unapređenje prava LGBT osoba

Vijeće ministara BiH usvojilo Akcioni plan za unapređenje prava LGBT osoba
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, usvojilo je Akcioni plan za unapređenje ljudskih prava i osnovnih sloboda LGBT osoba u Bosni i Hercegovini za period 2021 – 2024. godine

“Na ovaj način BiH ispunjava jedan od ključnih prioriteta u pretpristupnom procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji, ali i obaveze proistekle iz međunarodnih konvencija”, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Usvajanje Akcionog plana potvrda je opredijeljenosti BiH da doprinese poštovanju, zaštiti i ostvarivanju prava i sloboda LGBT osoba, te suzbijanju predrasuda i stereotipa prisutnih u društvu.

U fokusu Akcionog plana je ostvarivanje tri opća cilja – jednake mogućnosti i zabrana diskriminacije, jednaka prava u svim oblastima života i društvo poštovanja raznovrsnosti.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice – Agencija za ravnopravnost polova dostavit će Savjetu ministara BiH izvještaj o realizaciji ovog plana.

Iz SOC-a su pozdravili ovu odluku koja se čekala godinu dana te naveli da pored analize stanja priznanja, uživanja i ostvarivanja ljudskih prava LGBTI osoba i osvrta na relevantni međunarodni i domaći pravni okvir, Akcioni plan sadrži vrlo specifične mjere koje će se realizirati kroz podizanje svijesti, organizovanje edukacija, kreiranje i izdavanje priručnika, unapređenje prikupljenih podataka, javno zagovaranje i sl.

“U kontekstu strateških usmjerenja SOC-a, ovo će biti adekvatan osnov i alat za nastavak zagovaranja, između ostalih, pravne regulacije istospolnih partnerstava, govora mržnje, poštivanja prava na slobodu okupljanja, pravnog priznanja roda, zdravstvene zaštite i socijalne inkluzije transrodnih osoba i mnogih drugih pitanja ravnopravnosti LGBTI osoba”, navodi se.

“Iako već godinama niz institucija uz Sarajevski otvoreni centar – posebno u oblasti pravosuđa, zdravstva i socijalnog rada – aktivno radi na građenju vlastitih kapaciteta pa i ostvarivanju dobrog dijela mjera koje su predložene, ovaj dokument po prvi put daje sveobuhvatan pregled šta je potrebno učiniti u različitim oblastima života relevantnih za LGBTI osoba, te niz novih mjera koje pojedinačne institucije u BiH trebaju poduzeti da bi se pravo na privatni, porodični život, te na samoidentifikaciju konačno počelo ostvarivati za transrodne osobe i istospolne parove u svim dijelovima ove države, i u FBiH, i u Brčko distriktu i u Republici Srpskoj. Ovo je jasan i nedvosmislen institucionalni korak, koji još jednom dokazuje da je pitanje ravnopravnosti LGBTI osoba pitanje ljudskih prava, a ne smije niti treba biti pitanje politikanstva. Stoga, čestitam Vijeću ministara na ovom koraku, te svima koji su doprinijeli usvajanju ovog Akcionog plana”, rekla je Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskog centra.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica