Vijeće ministara ignorira Sindikat: Nema para za državnu policiju, a ima za diplomatiju!

v

Vijeće ministara BiH i dalje ignorira zahtjeve državne policije kada je u pitanju utvrđivanje osnovice za plaću. Ova tačka dnevnog reda ponovo nije uvrštena na dnevni red sjednice Vijeća ministara, iako je posljednji zahtjev upućen još krajem prošle godine.

Loš potez

Državni policajci (SIPA, Granična policija, DKPT) traže od Vijeća ministara da im minimalan iznos osnovice bude 535 KM, kakav je bio i 2008. godine. Sada osnovica iznosi 476 KM. Umjesto toga, na sjednici Vijeća ministara raspravljat će o utvrđivanju osnovice za obračun plaće u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH, kazao je za „Avaz“ da Vijeće ministara ovakvim potezima šalje lošu poruku državnim policajcima.

 

  • Krvavac: Sve preko naših leđa Krvavac: Sve preko naših leđa

-Mi smo diskriminirani u svakom pogledu. Svima su puna usta državne policije, a godinama nas ignoriraju i ponižavaju. Ne tražimo mi nikakvo povećanje. Mi tražimo svoju osnovicu koju smo imali. Prvo su je smanjili 2008., zatim 2009., a onda i 2012. godine. I sve ide preko naših leđa – kaže Krvavac.

  • Tačka o diplomata uvrštena na dnevni red današnje sjednice Tačka o diplomata uvrštena na dnevni red današnje sjednice

Ističe da samo traže svoj novac. Iznosi i podatak da državni policajci imaju zagarantiranu plaću od 899 KM. To je najniža plaća u državi kada su pitanju policijski službenici.

 

Borba s migrantima

– Borimo se s migrantskom krizom, pandemijom, a onda nas brutalno diskriminiraju. Pa, topli obrok nam je sa 12 smanjen na 8 KM. Regres smo imali u iznosu od 500, a sada je 300 KM. Sve su uštede preko nas išle, a mi šutimo, gledamo. Dosta je više – govori Krvavac.

 

Zašto onda utvrđuju osnovicu diplomata

– Tražimo da se osnovica uskladi, jer para ima. Nije tačno da nema. Ako nema, zašto onda utvrđuju osnovicu diplomata, koji troše desetine miliona KM po svijetu, a učinak je nula – potcrtava Krvavac.

Državni policajci godinama nemaju ni životno osiguranje. U slučaju bilo koje nesreće, sami snose sve troškove.

 

 

 

IZVORAvaz
Prethodni članakOvaj Peugeot košta više od 130.000 KM
Sljedeći članakTijana Ajfon stigla u Sud BiH, evo šta je danas čeka