Vijeće ministara opet na udaru Parlamenta: Nesposobni da nabave vakcine i zaštite privredu

34 sjednica VMBiH 22 04 21 004
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja će se održati prekoustra zasigurno će obilježiti žučna rasprava o interpelaciji koju su podnijeli zastupnici Predrag Kojović, Nermin Nikšić, Aida Baručija, Saša Magazinović, Nada Mladina, Mirjana Marinković-Lepić i Damira Arnaut o radu Vijeća ministara BiH.

U interpelaciji koji su potpisali navedeni zastupnici istaknuto je da je Vijeće ministara neadekvatno postupilo po pitanju predlaganja, usvajanja i stalnog ažuriranja mjera usmjerenim ka zaštiti javnog zdravlja npr. mjere pri ulasku u BiH, zatim one umjerene ka zaštiti zaposlenih u institucijama BiH, kao i po pitanju koordinacije sa entitetskim tijelima s ciljem ujednačenosti različitih mjera.

Vijeću ministara BiH sa Zoranom Tegeltijom na čelu se, dodatno, spočitava neadekvatno postupanje po pitanju predlaganja i usvajanja ekonomskih mjera kako bi se zaštitila privreda i ekonomska stabuilnost BiH.

Navedeni zastupnici, koji, inače, dolaze iz opozicionih stanaka (Naša stranka, SDP, NB) spočitavaju Vijeću ministara u kojem sjede ministri iz SNSD-a, SDA, HDZ-a i DF-a i nesnalaženje u vezi sa nabavkom adekvatnih količina vakcina, nedostatak efikasnih diplomatskih aktivnosti prema drugim državama i multinacionalnim korporacijama a sve da bi se osigurale adekvatne količine vakcina i drugih medicinskih sredstava.

Vijeće ministara, prema njihovom mišljenju, nije iznašlo ni adekvatan odgovor na legitimne zathjeve pripadnika policijskih agencija kako bi se poboljšao njihov radno-pravni status. U konačnici u interpelaciji se navodi i neiznalaženje odgovora na nezakonita prebacivanja migranata iz Hrvatske u BiH a što dodatno pospješuje transmisiju koronavirusa.

Interpelacija je, inače, pitanje kojim se na sjednici Doma otvara rasprava o radu Vijeća ministara BiH u cjelini ili o pojedinim odlukama Vijeća ministara BiH ili određenih ministarstava a može se podnijeti i kada poslanik nije zadovoljan ni naknadnim, dopunskim, pisanim odgovorom Vijeća ministara BiH na postavljeno pitanje, a pitanje i odgovor ukazuju da postoje posebno opravdani razlozi da se o njima otvori rasprava u Domu.

Podsjetimo, 11. januara u Predstavničkom domu nije izglasano nepovjerenje aktualnom sazivu Vijeća ministara BiH Zahtjev su bili podnijeli zastupnici Naše stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) i Nezavisnog bloka (NB), naglašavajući kako se radi o najneproduktivnijom sazivu.