Portal 072info

Vijeće minsitara BiH: Očekuje se deportacija oko 3.900 bh. građana iz Njemačke

– Vijeće ministara BiH utvrdilo je nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2016. godinu, koji će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje. Prema Nacrtu zakona, budžet iznosi 1.720.637.818 KM

 

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti, Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju Radne grupe za monitoring provođenja Odluke o bezviznom režimu za građane BiH u EU/Šengen u vezi s najavljenom deportacijom osoba porijeklom iz BiH koje se u Saveznoj Republici Njemačkoj smatraju ekonomskim imigrantima, odnosno “lažnim azilantima“, javlja Anadolu Agency (AA). Odobrena je upotreba Laissez – Passer tzv. “evropskog hitnog putnog lista za povratak“ koji će važiti za bh. građane prilikom ulaska u BiH tokom njihove deportacije/protjerivanja, odnosno vraćanja u zemlju, koji izdaju nadležni organi Savezne Republike Njemačke, a do okončanja kampanje, najduže 90 dana, nakon čega će se primjenjivati propisi o readmisiji koji su na snazi.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo sigurnosti da preduzme potrebne aktivnosti, kako bi se onemogućilo osobama koje nisu državljani BiH da tokom ove kampanje neovlašteno uđu u Bosnu i Hercegovinu.

Procjene govore da je oko 90.000 tražilaca azila s područja zapadnog Balkana, a među njima se nalaze i 3.903 osobe porijeklom iz Bosne i Hercegovine koje bi, po najavama nadležnih organa SR Njemačke, trebale biti protjerane nazad u BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Strategiju za integrirano upravljanje granicom za period od 2015. do 2018. godine s pratećim okvirni akcionim planom za njenu provedbu, kojom se stvara funkcionalniji i efikasniji sistem upravljanja granicom u BiH te ova oblast usklađuje s odgovarajućim propisima i standardima Evropske unije. Donošenjem ove strategije želi se smanjiti nivo ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi, te u isto vrijeme povećati ukupna sigurnost u BiH, a samim tim i regiona u cjelini.

Radna grupa, koja je sačinila ovu strategiju, zadužena je da pripremi i Vijeću ministara dostavi nacrt akcionog plana za njeno provođenje za 2016. godinu s nosiocima, rokovima i aktivnostima koje će biti provedene u narednoj godini.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova i Direkcije za evropske integracije, usvojilo je Poziciju Bosne i Hercegovine za prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, koji će biti održan 11. decembra 2015. godine u Briselu. Na sastanku će se, između ostalog, razgovarati o pretpristupnoj strategiji u svjetlu Izvještaja Komisije o BiH za 2015. godinu.

Ministarstvo vanjskih poslova zaduženo je da dokument Pozicija Bosne i Hercegovine dostavi Sekretarijatu Vijeća Evropske unije posredstvom Misije BiH pri Evropskoj uniji u Briselu. Delegaciju BiH predvodit će predsjedavajući Vijeća ministara Deniz Zvizdić i zamjenici predsjedavajućeg i ministri Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović te ministar vanjskih poslova Igor Crnadak. Delegaciju Evropske unije će predvoditi visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn.

Vijeće ministara BiH donijelo je dopunu odluke o određivanju graničnih prijelaza u BiH, kojom se međunarodni granični prijelazi za zračni promet međunarodni aerodromi/zračne luke Tuzla i Mostara uvrštavaju u granične prijelaze preko kojih je dozvoljen promet roba životinjskog porijekla, uz ranije odobrene granične prijelaze Sarajevo i Banja Luka.

Prethodno je Vijeće ministara BiH donijelo Odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta ulaganja, vrijednog oko šest miliona konveribilnih maraka, kojim će biti riješeno pitanje smještaja zaposlenih u jedinicama Granične policije i carinskim ispostavama Uprave za indirektno oporezivanje te inspekcijskih organa na graničnim prijelazima aerodromima Mostar i Tuzla te izvršena rekonstrukcija graničnog prijelaza Vardište kod Višegrada.

Utvrđen je prijedlog dopuna Zakona o odlikovanjima Bosne i Hercegovine, kojim se uvodi novo priznanje – Orden srebrnog grba Bosne i Hercegovine s mačevima za ispoljenu ličnu hrabrost pripadnika Oružanih snaga BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog protokola o saradnji u oblasti sporta između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske i usvojilo Izvještaj Ministarstva civilnih poslova o postupku njegovog zaključivanja. Protokolom se intenzivira saradnja dviju država u oblasti sporta na osnovu jednakosti i uzajamne koristi, kao i između sportskih institucija. Prijedlog protokola s Izvještajem o postupku njegovog zaključivanja bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar civilnih poslova.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2016. godinu, koji će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje.

Prema Nacrtu zakona, budžet iznosi 1.720.637.818 KM, od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici na nivou prethodnih godina i iznose 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga su 770.637.818 KM i veći su za 157.057.193 KM u odnosu na budžet prethodne godine.

U strukturi prihoda dominira zahvatanje s Jedinstvenog računa u identičnom iznosu kao i 2015. godine od 750.000.000 KM.

Budžetski prioriteti su izgradnja državnih funkcija u vezi s ispunjavanjem uvjeta za članstvo u Evropskoj uniji, primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, stavljanje u funkciju Državnog zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Nacrt budžeta polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u Bosni i Hercegovini za period 2016 – 2018. godina, s ciljem daljnjeg provođenja mjera štednje u institucijama BiH. Ukupna javna potrošnja svodi se na nivo koji omogućavaju realni prihodi bez zastoja u provedbi reformi.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box