Vijeće roditelja KS nezadovoljno vraćanjem u školske klupe: Vladi poslali svoje zahtjeve

ucionica skola 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Vijeće roditelja Kantona Sarajevo se oglasilo o mogućem vraćanju u školske klupe kazavši da posljednja odluka o vraćanju učenika nižih razreda na kombinovani model nastave nije ono što su oni zahtijevali.

“Posljednja odluka Vlade nažalost ne odražava naš stav i zbunila je dodatno roditelje, upravo iz razloga što je Zaključak Vlade donesen bez čvrstog stava struke, te nas kao roditelje zanima zašto i na osnovu čega nisu naša djeca ranije, u boljim epidemiološkim uvjetima, sa manjim brojem zaraženih i nižom incidencom, vila vraćena u školske klupe?”, pitaju se roditelji.

Osim što nisu zadovoljni donesenom odlukom, smatraju da je došla prekasno te da nastavno osoblje kao ni roditelji nemaju dovoljno vremena da se pripreme za nastavu kombinovanim modelom.

Ističe se i da uz odluku nije dato nikakvo obrazloženje na temelju kakvih epidemioloških zaključaka je donesena nova odluka o odvijanju nastave u Kantonu Sarajevo.

Zbog svega toga Vijeće roditelja Kantona Sarajevo ima nekoliko zahtjeva:

  • Da se o održavanju i obustavi nastave ne odlučuje u formi zaključka, nego u formi odluke s obrazloženjem gdje će biti navedeno na osnovu kojih saznanja, informacija i podataka se u dispozitivima odlučuje i sa kojim relevantnim tijelima su održame konsultacije.
  • Do kraja školske 2020/2021 godine traže da se osmisli model pohađanja nastave u zavisnosti od incidence i da takav model pretoči u format koji će biti jednostavan za praćenje prosvjetnim radnicima, rukovodstvima škola, roditeljima i učenicima.
  • Potrebno je da sve škole ostave mogućnost da se roditelji izjasne da li su ipak za online praćenje nastave učenika, bez dostavljanja medicinske dokumentacije i mišljenja porodičnog ljekara.
  • Riješiti problem učenika koji koriste javni prijevoz za dolazak u školu, prije svega učenika srednjih škola i određenog broja osnovnih škola. Insistira se na posebnom prijevozu za te učenike.
  • Da se o održavanju/obustavi nastave u učionicama intezivno komunicira sa resornim predstavnicima iz ostalih kantona u FBiH, Vijećem roditelja i aktivima nastavnika u KS.

Vijeće roditelja KS je provelo i anketu među roditeljima o načinu pohađanja nastave čiji rezultati će biti objavljeni kasnije, no kako kažu”formulisan je čvrst stav da je zdravlje djece, njihovih porodica i svih učesnika odgojno-obrazovnog procesa na prvom mjestu”.