Portal 072info

Vijeće za štampu u BiH: Nema razloga da dugim cijevima naoružani policajci upadaju u redakciju medija

Vijeće za štampu u BiH je uputilo javno reagiranje na, kako su kazali, brutalni upad naoružanih i maskiranih pripadnika Agencije za istragu i zaštitu – SIPA-e u redakciju lista “Dnevni avaz”, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Upravni odbor Vijeća za štampu ističe da pozitivne istražne radnje Agencije i Tužilaštva u cilju otkrivanja i sprječavanja kriminalnih radnji i djela određenih osoba, ne mogu biti pravdanje za slanje dugim cijevima naoružanih policajaca u redakciju medija, ispitivanje novinara i onemogućavanje njihovog slobodnog rada”, navodi se u saopćenju.

Podsjećaju kako se, kada su mediji u pitanju, slična situacija desila prije godinu dana.

“Takvoj smo situaciji svjedočili i prije godinu dana, kada je grupa naoružanih specijalaca upala u istu readakciju, s pravdanjem traženja objavljenog intervjua od prije nekoliko godina. Ako je za istragu bilo koje vrste potrebna određena dokumentacija iz arhiva medija, ona se može dobiti legitimnim putem, a ne načinom zastrašivanja novinara i demonstracijom sile u redakciji medija”, dodaje se u sapćenju.

Na kraju se navodi da “takvo zastrašivanje ostavlja posljedice na rad novinara, njihov osjećaj lične sigurnosti i slobode rada”.

Podijelite članak