Vijećnica osvijetljena bojama zastave Ujedinjenih Arapskih Emirata

Screenshot 1 6
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) centar su dešavanja i svjetskih medija ovih dana, jer se u Dubaiju održava najpoznatija međunarodna izložba inovacija i poduzetništva EXPO 2020 Dubai.

Osim toga, u toku je proslava zlatnog jubileja – 50 godina od stjecanja neovisnosti i ujedninjenja sedam emirata u jednu državu, pa je na EXPO-u danas i Nacionalni dan zemlje domaćina.

Tim povodom, gradonačelnica Benjamina Karić i uprava Grada Sarajeva usvojili su Inicijativu Vlade Kantona Sarajevo da Vijećnica večeras bude osvjetljena bojama zastave Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“U čast naših prijatelja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i njihovog velikog jubileja željeli smo poslati čestitku iz Bosne i Hercegovine kojom čestitamo njihov veliki praznik i zahvaliti se za sve ono što su Emiračani učinili za nas”, kazao je ministar Delić, povodom večerašnjeg osvjetljenja Vijećnice u čast Emirata.

Napomenuo je i da mi pamtimo da su nam prijatelji iz Emirata poslali avion pomoći na početku pandemije, kao i da su, još 2017. godine, Bosni i Hercegovini ponudili paket vrijedan 1,5 miliona KM, kako bi mogli da se dostojanstveno predstavimo na sajmu EXPO 2020 u Dubaiju.

“Osim toga, napravili su nam i niz ustupaka kako bismo, uprkos mnogim izazovima, na kraju ipak bili dijelom ovog velikog svjetskog događaja. Mi to moramo cijeniti i vrednovati”, istakao je ministar Delić.

Na kraju, iz Vlade Kantona Sarajevo navode da je vrlo važno njegovati dobre prijateljske međudržavne odnose s UAE, jer su oni unazad pet godina najbrojniji turisti u našem kantonu, ali i Bosni i Hercegovini. Ministar Delić iskoristio je priliku i uputio zvaničnu čestitku predsjedniku UAE, seikhu Khalifi bin Zayedu Al Nahyanu, povodom ovog velikog praznika.

“Ujedinjeni Emirati su u proteklih 50 godina od pješčane pustinje napravili savremenu državu koja je danas jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija svijeta. Oni su primjer kako hrabrost i odvažnost viziju i ideju mogu pretvoriti u realnost. Ono što su oni postigli u proteklih 50 godina vrijedno je divljenja. Našim prijateljima čestitamo 50 godina nezavisnosti i želimo da i narednih 50 godina žive i grade sjajni arapski san”, stoji u čestitki ministra Delića.