Vijećnici: Nije humano migrante smještati u štale, blokirat ćemo put prema Bihaću

Vijećnici: Nije humano migrante smještati u štale, blokirat ćemo put prema Bihaću

Općinsko vijeće Bosanski Petrovac usvojilo je danas rezoluciju kojom od Vlade Unsko-sanskog kantona zahtijeva da odustane od prijedloga da centar za migrante bude smješten u Medenom Polju u ovoj općini, u protivnom, uslijedit će blokada magistralnog puta prema Bihaću.

Jedina tačka dnevnog reda vanredne sjednice Općinskog vijeća odnosila se na donošenje rezolucije u vezi s prijedlogom viših organa vlasti da se migranti smjeste na lokaciju Medeno Polje u općini Bosanski Petrovac, gdje su smještene hale privrednika Halila Bajramovića.

U obrazloženju rezolucije se navodi da je Bosanski Petrovac mala ruralna zajednica opterećena mnogim problemima i dodatni problem s migrantima bi izazvao kolaps u funkcioniranju.

– Bez obzira na nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost, građani Bosanskog Petrovca su jedinstveni u stavu da ne dozvole smještaj migranata na teritorije naše lokalne zajednice. Zahtijevamo od Vlade Unsko-sanskog kantona da odustane od načina rješavanja migrantske krize koji se kosi sa svim zakonskim, humanim i zdravorazumnim normama – navodi se u obrazloženju.

U protivnom, kako se dalje ističe, građani Bosanskog Petrovca blokirat će magistralni put, a u krajnjem slučaju napustiti svoj grad i uputiti se u pravcu EU.

Načelnik općine Dejan Prošić, inicijator današnje sjednice, poručio je da je protiv toga da migranti budu smješteni u Bosanski Petrovac te ocijenio da bi ovaj potez bio samo otežavajući za sve građane ove općine.

Dušan Došen iz SNSD-a rekao je da su na današnju vanrednu sjednicu Općinskog vijeća bili pozvani svi predstavnici Bosanskog Petrovca u Unsko-sanskom kantonu i Federaciji BiH, ali da se niko nije odazvao.

Midhat Hidić iz SDA rekao je da nije humano migrante smještati u štale u Medenom Polju, koje su namijenjene za krave, ovce i koze.

– Bajramoviću poručujem da ih smjesti u objekt pored svoje kuće. Mi nemamo ništa protiv tih ljudi. I sami smo nekad bili izbjeglice, ali neka za njih traže prihvatljiviji smještaj nego što su štale – rekao je Hidić. 

U znak protesta protiv ideje Vlade Unsko-sanskog kantona da se za migrantski centar predloži lokacija Medeno Polje, predstavnici općine Bosanski Petrovac su polusatnom šetnjom na pješačkom prijelazu na magistralnom putu Bosanski Petrovac – Bihać obustavili saobraćaj.

Oni su svim učesnicima saobraćaja podijelili danas usvojenu rezoluciju.

AVAZ

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE