Vijećnik Alispahić: U miru žele degradirati umjesto poštovati praznike naših komšija

347604D6 29CD 4A46 B7DD B4B8DB7B3801
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Fotografija reklamnog bilborda na dvije lokacije kod šoping centra u Zenici izazvala je oštre reakcije cjelokupne bosanskohercegovačke javnosti, a posebno građana Zenice.

Osim građana, reagirali su i pojedini vijećnici u Gradskom vijeću Zenica poput Kenana Alispahića iz “Zeničke inicijative – Kasumović Fuad”, a njegovu objavu prenosimo bez intervencija:

-U ratu crkve nisu rušene, a u miru žele degradirati umjesto poštovati praznike naših komšija.

Bošnjaci kao većina imaju posebnu odgovornost u Zenici i ne smiju nametati niti stvarati osjećaj nelagode komšijama svojim imponujući da se osjećaju nelagodno svojom tradicijom jer se ne podudara sa tradicijom većine. Koliko je jak onaj najslabiji među nama, toliko je jaka naša zajednica. Isto tako, koliko je komforno manjimana toliko smo mi napredni i demokratični kao većina*. Iako prezirem termine “većina i manjina”. Samim tim još više što svi Bošnjaci ne moraju nužno biti muslimani. Budimo ljudi!

Zenica kao srce Bosne nije ni, ni, ni već je AVNOJevska i, i, i. To je temelj Bosne. Nikad u historiji nijednim aktom, potezom i sl. nije uspješno realizovana teritorijalno – nacionalna homogenost njenih naroda. Odnosno da svaki narod ima isključivo svoj dio (toreve) i to je to. Pokušano je zadnjim ratom, genocidom, ali idalje imamo (hvala Bogu) mješovite sredine. Dokaz da je to temelj države je da sile uvijek napadaju baš to, jer čim to razbiju – Bosne nema. Zato moramo čuvati i poštovati jedne druge. Komšija je preći nego brat!

Imajte na umu, nažalost, politički klovnovi koje nazivamo liderima, nakon svađanja pred kamerama, zajedno sjednu i meze “janjiće” i smišljaju nove prevare, dok narodu bace kocku.

Sve što rade je njihov dogovor da proizvode galamu dok oni krčme milione na našoj grbači. 

Identitet je lična stvar. Dok druge poštujemo – poštujemo i svoje.

Sretni novogodišnji praznici. Veselite se što preživljavamo sve ove strahote. Ne dajte da vas ubiju u pojam. 

I zapamtite, sloboda moja prestaje kad krene narušavat slobodu drugog. Ovaj plakat narušava odnose i zatražiću od inspekcijskih organa da se makne i da se izradi kodeks ili drugi akt koji će regulisat oglašavanja u gradu – napisao je on.

Osim njega, iz “ZI-KF” reagirao je i vijećnik Kenan Uzunović. 

-Zenica je grad svakoga ko želi da Zenica bude njegov grad. Zenica je otvorena.

Ona se voli. U Zenici nema i nikada nije bilo naših i njihovih – mi znamo samo dobre i loše. I tako će da ostane. Dok je nas – napisao je Uzunović.