Vijesti o cjepivima Pfizera i Moderne izazvale turbulencije na burzi

AP 20213677419621 1000x667 1
FILE - In this Monday, July 27, 2020 file photo, a nurse prepares a shot as a study of a possible COVID-19 vaccine, developed by the National Institutes of Health and Moderna Inc., gets underway in Binghamton, N.Y. Who gets to be first in line for a COVID-19 vaccine? U.S. health authorities hope by late next month to have some draft guidance on how to ration initial doses, but it’s a vexing decision. (AP Photo/Hans Pennink)
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Rijedak je slučaj da svega dvije ili tri kompanije u toj mjeri utiču na opće stanje burzi. Pfizer, čije su dionice u posljednjih mjesec dana skočile preko 18%, i Moderna, čije su dionice od početka godine skočile zapanjujućih 630%, u protekle tri sedmice su značajno popravili stanje na tržištima. Ulagači su manje zabrinuti zbog rasta novozaraženih virusom Covid-19 i oštrijih restriktivnih mjera, a sve više se fokusiraju na isporuku cjepiva i mogući brzi kraj pandemije.

Pfizer je 20. novembra podnio službeni zahtjev za autorizaciju hitne upotrebe cjepiva Agenciji za hranu i lijekove Sjedinjenih Država (FDA) – što predstavlja posljednji korak prije nego što cjepivo bude pušteno u promet, prvo za one kojima je hitno potrebna, a poslije i za opće stanovništvo. FDA je donijela odluku o autorizaciji 10. decembra i cijepljenje će početi u narednim danima. U međuvremenu, Velika Britanija i Kanada su odobrila hitnu upotrebu Pfizerovog cjepiva što je pružilo dodatnu podršku kompaniji.

Moderna je podnijela zahtjev za hitnu autorizaciju FDA 1. decembra. Ukoliko dobije odobrenje, kompanija je spremna početi isporuku cjepiva već 21. decembra.

Iako je Pfizer trenutno u prednosti u odnosu na Modernu od oko 7-10 dana, pogodnost Moderninog cjepiva je da se može držati na temperaturi običnog frižidera, dok se Pfizerovo cjepivo čuva na minus 70 stepeni Celzija. To znači da će Pfizer imati veće teškoće u distribuciji i skladištenju cjepiva.

Vijesti o cjepivu iz korijena su promijenile stanje na tržištima. Jednom kada se cijepljenje sprovede na širim masama, opasnost od dodatnih restrikcija bit će uklonjena, čime će elonomiji biti omogućena neometana aktivnost.