Vijetnam ukida mjere izolacije od sutra

Podijelite vijest

Vijetnam će ublažiti ograničenja putovanja jer zemlja ukida izolacijske mjere uvedene širom zemlje nakon što u prošloj sedmici nije prijavljen ni jedan  novi slučaj zaraze koronavirusom.

Vlada je najavila da će naredba o izolaciji biti ukinuta počevši od četvrtka u većini gradova i pokrajina, osim u glavnom gradu Hanoju, u kojem je gotovo polovina od ukupno 268 zaraženih u zemlji. Vijetnam je među nekoliko zemalja bez prijavljenih smrtnih slučajeva od virusa.

ČITAJ JOŠ:  Naučnici u šišmišima pronašli novi koronavirus. Otporan je na cjepiva

Vlada traži da se ljudi drže fizičke distance i zabranjuje javno okupljanje više od 20 ljudi. Restorani i ostala neesencijalna predzeća ostat će zatvorena, prenio je ABC News.

U nekoliko pokrajina u kojima nije prijavljen nijedan slučaj zaraze, škole će biti ponovo otvorene. Prije ulaska u prostorije učenicima će biti izmjerena temperatura.

– Mi smo u osnovi obuzdali širenje, ali moramo biti pažljivi i preduzeti vrlo oprezne korake prilikom otvaranja zemlje – rekao je potpredsjednik vlade Vu Duc Dam.

Vijetnam je zatvorio svoju granicu s Kinom u januaru, zaustavio međunarodne dolaske sredinom marta i uložio puno resursa u traženje i izolaciju kontakt osoba zaraženih virusom.


Podijelite vijest