AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Američki Senat izglasao je dugogodišnjeg karijernog diplomatu Vilijema Barnsa (William Burns) za novog direktora Centralno obavještajne agencije (CIA).

U rijetkom trenutku za duboko podijeljen Kongres SAD između republikanaca i demokrata, izbor je potvrđen gotovo jednoglasno u Senatu.

Barns je bivši ambasador SAD u Rusiji i Jordanu, koji je više od 30 godina radio u Stejt departmentu i pod demokratskim i republikanskim predsjednicima. Prošlog mjeseca je na ročištu za potvrdu obećao da će Bijeloj kući dostaviti “neuljepšane” obaviještajne podatke. Na tom saslušanju, opisao je Kinu kao “najveći geopolitički test” za SAD i rekao da je Rusija i dalje predstavljala remetilačku i snažnu prijetnju.

Ove nedjelje su obavještajne agencije objavile procjenu koja pokazuje da su Rusija i Iran pokušali da utiču na ishod predsjedničkih izbora u SAD 2020. godine, ali da se Kina nije miješala.

U najavi imenovanja Barnsa za direktora CIA, predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) nazvao ga je “izuzetnom diplomata sa više decenija iskustva na svjetskoj sceni u održavanju naše zemlje bezbjedne i sigurne”.

– On dijeli moje duboko uvjerenje da obavještajna služba treba da bude apolitična i da posvećeni obavještajni profesionalci koji služe našoj naciji zaslužuju zahvalnost i poštovanje – dodao je Bajden.

Barns je zamjenik bio američkog državnog sekretara u vrijeme kada je na toj funkciji bila Hilari Klinton (Hillary Clinton).