Virtuelni sajam preduzetnica nudi ekonomsko osnaživanje i mentorstvo ženama u vrijeme pandemije

Screenshot 2 115
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

UN Women organizuje virtuelni sajam preduzetnica, koji ima za cilj ekonomsko osnaživanje žena i pružanje podrške biznisima kojima upravljaju žene.

O značaju organizovanja ovakvog događaja razgovarali smo s Irmom Zulić, voditeljicom projekata pri UN Women, te Anom Lukendom i Dajanom Džindo, koje će se pojaviti u ulozi mentorica na sajmu.

UN Women u našoj državi implementira svoj mandat kroz tri portfolija, među kojima se u posljednje vrijeme ističe ekonomsko osnaživanje žena, a obuhvata i borbu protiv nasilja nad ženama te rodno odgovorno upravljanje.

“U okviru ekonomskog osnaživanja, upravo početkom pandemije došlo je do izraženije potrebe da djelujemo konkretno podrškom ženama u preduzetništvu”, ističe Zulić otkrivši da su u maju 2020. godine, želeći da “podignu duh” preduzetnicama, organizovali virtuelni sastanak usmjeren ne samo na prevazilaženje prepreka koje je pandemija izazvala, nego kako opstati na tržištu, ponuditi inovacije te ojačati biznis.

Irma Zulić
Irma Zulić

“Na tom sastanku preduzetnice su izrazile potrebu ne samo za finansijskom nego i stručnom podrškom, kako bi njihovi biznisi napredovali”, naglasila je Zulić.

Kada je riječ o položaju žena u Bosni i Hercegovini, istraživanje koje je provela upravo organizacija UN Women daje podatke da je u BiH nedovoljno prvenstveno budžetske podrške za biznise koje vode žene. U većini slučajeva takva podrška nije adekvatno usmjerena ili nije bazirana na prethodnoj analizi tržišta te praćenje i procjena rezultata implementiranih mjera izostaju.

Posebno su zabrinjavajući podaci koji kažu da 73% preduzetnica tvrdi da je kriza izuzetno negativno utjecala na njihovo poslovanje i prihode, kao i činjenica da se 76,4% preduzetnica boji da će biti prisiljene zatvoriti vlastite biznise.

Uzevši u obzir navedeno, Regionalni virtuelni sajam za preduzetnice dolazi u pravo vrijeme. Tokom sajma će biti organizirano šest radionica za zajedničko stvaranje, preduzetnice će imati priliku predstaviti svoje proizvode, naučiti kako da poboljšaju svoje poslovne planove inovacijama i eksperimentiranjem novim idejama te upoznati globalne tvrtke i investitore.

Iskustvo pokretanja biznisa u Bosni i Hercegovini

Na sajmu će učestvovati više od 100 preduzetnica iz zemalja Evrope i Centralne Azije, a među njima su se našle i art direktorica Ana Lukenda s više od 15 godina iskustva u grafičkom, korporativnom i marketinškom dizajnu, kao i Dajana Džindo – suosnivačica i izvršna direktorica Fondacije 787 koja podržava žene i mlade u BiH pri razvijanju njihovih biznisa.

Lukenda i Džindo su podijelile svoje utiske prilikom pokretanja biznisa u našoj državi te pojasnile značaj mentorstva koje se između ostalog nudi na sajmu koji će se održati od 27. do 29. aprila.

Ana Lukenda
Ana Lukenda

Lukenda je svoje iskustvo pokretanja biznisa opisala riječima: “S jedne strane je lagano kao perce, uzmeš i radiš, a s druge opet nailaziš na toliko vjetrenjača da se ponekad pitam vrijedi li”.

Džindo je otkrila kako zajedno s timom Fondacije 787 već sedmu godinu radi na pokretanju i razvijanju biznisa u BiH te kako može reći da je to jedan i zanimljiv i izazovan proces, koji obično zahtijeva više (različitih) resursa nego što poduzetnici/e na početku planiraju.

“Pokretanje biznisa zahtijeva znanje u vezi sa onim što je suština biznisa, ali i u vezi sa samim upravljanjem biznisom. Najčešće izazov leži upravo na toj upravljačkoj strani koja je u BiH dodatno opterećena birokratijom”, kaže Džindo.

S obzirom na dostupne ogromne količine sadržaja na društvenim mrežama, internetu i preko raznih organizacija, Lukenda ističe da je ponekad teško izabrati resurse na koje se možemo ugledati, a koji su relevantni za naš biznis i poslovnu ideju.

“Meni uvijek pomaže kad čujem nečije lično iskustvo, perspektivu ili drugačija rješenja istih izazova. Koliko god se ono nama činilo malo, nekome može pomoći”, kazala je art direktorica.

Dajana Džindo
Dajana Džindo

Jednako mišljenje ima i Džidno, koja je kazala: “Iz vlastitog iskustva mogu potvrditi da je mentorstvo jedan proces koji oplemenjuje obje strane koje učestvuju u njemu”.

“Mentorstvo predstavlja jedan od najbržih i najefikasnijih načina razvoja biznisa. Globalni podaci kažu da tri od pet biznisa koji imaju mentora opstaju pet ili više godina, u odnosu na jedan od pet biznisa bez mentora”, naglašava Džindo.

“Katkad nam samo treba netko ko nas je spreman saslušati i reći da će, koliko god izazovno bilo, na kraju ipak sve biti u redu”, zaključuje Ana.

Unapređenje sistema u Bosni i Hercegovini

Osnivačica Fondacije 787 ističe kako je našoj državi potreban funkcionalniji i transparentniji administrativni sistem te kaže: “Jasno nam je da se uz trenutno političko stanje taj sistem ne može znatno pojednostaviti, ali može biti funkcionalniji na način da procesi, prava i obaveze budu unaprijed poznati i jasni. S jedne strane svakako treba raditi na razvijanju preduzetničkog ekosistema kako bi uključivao sve one segmente koje u BiH trenutno nemamo ili nisu dovoljno razvijeni”.

“Naša država nikako da shvati da je vrijeme novac i da mi, trošeći to naše vrijeme na birokratiju, trošimo novac i ne doprinosimo državi koliko bi smo mogli”, pojašnjava Lukenda.

Veliki izazov za biznise u BiH predstavlja upravo neizvjesnost vezana za obaveze prema institucijama/vlastima, jer su smjernice podložne različitim tumačenjima, zastarjele su, ne postoje ili nisu objedinjene, itd.

Još jedna karika u sistemu koja bi značajno unaprijedila situaciju je rad na razvijanju preduzetničke kulture, za šta Džindo kaže da tu osim intervencije vlasti i medija, uvijek možemo krenuti od sebe.