Portal 072info

VIRUS EBOLE PREŠAO 2.000 KILOMETARA, NIKO NE ZNA KAKO: Prijeti li svijetu najveća epidemija ikad!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

epidemioleDa li se počinje ostvarivati scenarij od kojeg su svi strahovali? Epidemija smrtonosne bolesti koja hara svijetom, a za nju nema lijeka!? 

Gvinejom hara ‘neviđena epidemija’ groznice ebole koja je potvrđena kod 22 osobe i od koje je 78 osoba umrlo širom zemlje, potvrdila je u ponedjeljak organizacija Medicinari bez granica (MSF) koja očajnički pokušava zaustaviti širenje bolesti.

– Suočeni smo s epidemijom dosad neviđenih razmjera s obzirom na broj slučajeva u zemlji, a u kojoj su pogođeni gradovi na jugu i sama prijestonica Conakry, rekao je Mariano Lugli, koordinator MSF-a u Conakryju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodao je da je spomenuta organizacija pomagala u gotovo svim epidemijama ebole zadnjih godina, ali one nisu bile toliko raširene i pogađale su udaljenija mjesta. Ovakva raspršenost iznuzetno otežava zadatak organizacija koje nastoje suzbiti epidemiju, rekao je Lugli, prenose zapadne agencije.

Gvineju je u januaru pogodila epidemija virusne hemoragijske groznice od koje je, po zadnjim podacima državnog ministarstva zdravstva, 78 osoba umrlo od 122 evidentirana slučaja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako navodi gvinejsko ministarstvo zdravstva, od više ispitanih uzoraka, 22 su se pokazala pozitivna na virus ebole. Polovica tih slučajeva odnosi se na Conakry a druga polovica na dva grada na jugu zemlje: Gueckedou (šest) i Macentu (pet).

Gvinejska vlada je objavila da virus koji je pogodio zemlju pripada tipu Zair, jednom od pet vrsta iz skupine filovirusa, uzročnika ebole. Tip Zair virusa ebole je najagresivniji i najsmrtonosniji. Ubija 9 osoba od 10 oboljelih’, rekao je Michel Van Herp, član MSF-a koji trenutačno boravi u Gueckedouu, prenosi Dnevnik.hr.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Virus ebole se prenosi direktnim doticajem s krvlju, s tjelesnim tekućinama i sa tkivom živog ili mrtvog čovjeka ili životinje.

Ali ono što posebno zabrinjava naučnike je da se virus pojavio na mjestima gdje ni na koji način, po svemu dosad poznatom o eboli, nije mogao doći. Prešao je 2.000 kilometara…

Doznajemo.com

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME