AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Zbog straha od uticaja virusa korona na globalnu privredu, berze širom svijeta zabilježile su prošle sedmice najveće minuse od finansijske krize 2008. godine, a vodeće kompanije počele su objavljivati revizije poslovnih očekivanja za ovu godinu.

Za investitore je to bila vrlo skupa sedmica, a guverner Centralne banke SAD signalizovao je da je spreman da snizi kamatne stope kako bi ublažio mogući negativni uticaj efekata globalnog privrednog usporavanja i potencijalne zdravstvene krize na američku ekonomiju.

Imovina 500 najbogatijih ljudi na svijetu, izračunao je Bloomberg, izgubila je na vrijednosti oko 444 milijarde dolara, a trojac u vrhu, Amazonov osnivač Džef Bezos, Microsoftov Bil Gejts i predsjednik Louisa Vuittona Bernar Arno 30 milijardi dolara.

Glavni dionički indeksi snažno su pali, Dow Jonesa više od 12%, u svijetu je isparilo oko šest biliona dolara vrijednosti dionica. U Evropi je pad bio takođe oko 12%, više nego nakon referenduma o Brexitu 2016. godine, a još snažnije su pogođene bile dionice iz putničkog sektora, od avioindustrije do aerodroma i onih kompanija koje upravljaju kruzerima, kao i hotela te luksuzne robe.

Ipak, nisu baš sve dionice bile u padu cijeli tjedan, neke su zabilježile i skokove. MarketsInsider tako ističe da su u pitanju bile dionice kompanija koje, recimo, obećavaju da će proizvesti lijek za virus korona ili zaštitnu antivirusnu opremu, kao i one koje nam omogućuju zabavu u vrijeme izolacije zbog straha od zaraze, pa je dio investitora zaključio kako bi ih bilo korisno imati u portfelju. Na listi takvih dionica našao se i poznati streaming servis Netflix, čija vrijednost dionice je u srijedu skočila 5,3%, na 379 dolara; potom je, međutim, i ta dionica slijedila opšti trend, pad, te je u petak zaključena na vrijednosti od 369 dolara. Na listi dobitnika bio je i jedan od vodećih proizvođača zaštitnih maski 3M, a cijena njegove dionice rasla je u srijedu i četvrtak, no potom je i ona skliznula u suprotnom smjeru.

Među onima u žiži našao se i Zoom Video Communication, kompanija u sektoru videokomunikacija; kako su mnogi ove sedmice radili od kuće, ulagači su se kladili na tu kompaniju, čija vrijednost dionica je u četvrtak skočila 5,9%. Pozitivni sentiment se, međutim, nije zadržao. Američka biotehnološka kompanija Moderna, koja je isporučila prvo eksperimentalno cjepivo za testiranje na ljudima protiv virusa korona, u utorak je skočila čak 27,8%, ali potom je i ta dionica bila u padu.

Kriza izazvana virusom korona poremetila je globalnu industriju i direktno, jer su moderni dobavljački lanci rašireni u Kini; tamo je zbog karantina tokom februara, govore neke procjene, sredinom februara na poslu bilo tek 35% radnika, objavio je “Financial Times”, a proizvođački indeks je pao. Najveće svjetske kompanije počele su pak, kako se širio virus po svim kontinentima, objavljivati upozorenja investitorima o mogućem finansijskom efektu, među njima Apple, Microsoft i Mastercard. Većina njih, kako bilježi Bloomberg, još nije u stanju da procijeni uticaj širenja virusa korona na njihov biznis ove godine, a među prvim multinacionalnim kompanijama koje su se oglasile upozorenjem bio je “Nike”.

Među najizloženijim sektorima su automobilski i putnički, a procjenjuje se da bi u ovoj godini virus mogao smanjiti prodaju luksuznih dobara za 40 milijardi evra. Ipak, neke kompanije su uporne u predviđanju da će im prodaja ići sasvim dobro. Na primjer, njemački automobilski div “Volkswagen” objavio je kako očekuje isporuke kao i u 2019. godini, a iz Applea sada poručuju da se uslovi u Kini postepeno vraćaju u normalu. Glavni izvršni direktor Applea Tim Cuk u četvrtak je izjavio kako mu se čini da Kina drži virus korona pod kontrolom te oni postepeno tamo otvaraju tvornice.

Analitičari procjenjuju ipak da ponašanje investitora na svjetskim berzama prošle sedmice pokazuje kako su spremni na još loših vijesti. Smatraju da će se ekonomski udar dodatno pojačati ako izvršni direktori vodećih kompanija ocijene da virus korona predstavlja prijetnju koja će se preliti i u idući poslovni kvartal; tada će vjerovatno odgađati planirane investicije i možda čak početi s otpuštanjem radnika.

(Novac.hr)