AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Pandemija koronavirusa napravila je ogromnu štetu turizmu u BiH. To se posebno osjeti na jugu naše zemlje u brojnim poznatim turističkim odredištima poput Međugorja, Neuma, Mostara, Trebinja.

Velika šteta

Turističke agencije su među prvima osjetile otkazivanje aranžmana, a veliku štetu su pretrpjeli svi neumski hoteli.

Kako nam je rekao Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih radnika Neuma, praktično svi hoteli su zatvoreni.

– Otkazani su brojni kongresi, seminari i slični sadržaji, kojih u ovo doba godine nikada nije nedostajalo. S druge strane, hoteli koji su svoja vrata otvarali u vrijeme Uskrsa sada su ih zatvorili. Posljedice su ogromne i bit ćemo sretni ako ovogodišnja sezona krene u junu – kazao nam je Krešić.

I u Mostaru se od jučer zatvaraju brojni hoteli, ali i drugi ugostiteljski objekti.

Vlasnici ugostiteljskih i zanatskih radnji u mostarskom Starom Gradu jučer su zbog izuzetno teške situacije u kojoj su se našli, praktično, kolapsa u turizmu zbog epidemije koronavirusa, održali sastanak.

Nadležne institucije

Sa sastanka su svim nadležnim institucijama u Mostaru uputili apel za donošenje mjera ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Kako su naglasili, prije svega traže od vlasnika prostora u Starom Gradu, a to su Grad Mostar, Islamska zajednica Mostar i Srpska pravoslavna crkva Mostar oslobađanje od kirije za period od 60 do 90 dana u zavisnosti od razvoja situacije.

Izbjeći totalni kolaps

Također, od nadležnih institucija traže subvencioniranje doprinosa, plaća te oslobađanje određenih troškova i taksi.

– Cilj je izbjeći totalni kolaps i, praktično, tražimo načina kako da opstanemo, da ne zatvorimo radnje i ne šaljemo ljude kućama, jer u ovoj situaciji neminovnost je da će brojni ugostiteljski objekti biti zatvoreni – kazali su nam mostarski turistički radnici.

Avaz