Portal 072info

Virusi čest uzrok iznenadne smrti mladih

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

doktor

Iznenadna smrt česta je pojava i kod mladih, a samo u Americi godišnje odnese stotine hiljada života. Stručnjaci objašnjavaju da srčana smrt nastaje iznenada, u roku do sat vremena od pojave simptoma.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Šef Neurokardiološke laboratorije KBC Bežanijska kosa Branislav Milovanović kaže da uzrok mogu biti urođene anomalije srca koje nisu dijagnostikovane na vrijeme, ali i akutne infekcije entero virusima.

“Uzrok iznenadne smrti mogu biti i akutne infekcije virusima koji mogu da dovedu do zapaljenja srčanog mišića. Kao posledica zapaljenja srčanog mišića, dolazi do poremećaja srčanog ritma. Osoba koja se bavi sportom, a ne zna da ima zapaljenje srčanog mišića u velikom je riziku”, naglašava Milovanović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On dodaje da su najčešći virusi koji izazivaju zapaljenje srčanog mišića entero virusi – koksaki virus, Epštajn Barov virus, hlamidija i mikoplazma pneumoni. Infekcija ovim virusima često prolazi neprimjetno, sa stomačnim tegobama na koje pacijent i ne obraća pažnju, a mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija na srcu.

Svaki sportista, naglašava Milovanović, mora bar jednom godišnje da uradi kompletnu kardiološku dijagnostiku, a za to, kako kaže, nisu dovoljne samo “slušalice i EKG”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Kardiološka dijagnostika uključuje ultrazvuk, holter EKG i holter pritiska. Ukoliko sportista ima zdravstvene poteškoće, ukoliko se više zamara, ako izgubi svest, mora da uradi virusološke analize i kardiološku dijagnostiku”, naglašava Milovanović.

On kaže da su i ljekari u izvesnoj mjeri neinformisani i da je najveća greška ukoliko se pacijentu koji se javi sa problemom gubitka svijesti kaže “nije vam ništa, možda ste malo umorni ili nervozni”, naglašavajući da svaki gubitak svijesti treba ozbiljno shvatiti i pacijenta poslati kod neurologa i kardiologa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Do gubitka svijesti može da dođe zbog neuroloških razloga ili zbog krvarenja u centralnom nervnom sistemu, epilepsije, tumora, a može da bude i posledica srčane aritmije. Uzrok može biti i bezazlen – kao što je pad srčanog pritiska, ali obavezno treba uraditi kompletne analize”, objašnjava Milovanović.

On kaže da svijetski kardiolozi decenijama pokušavaju da odgonetnu ko su osobe sa većim rizikom od iznenadne smrti i da se došlo do saznanja da su to osobe koje su pod stalnim stresom – menadžeri, novinari, sportisti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mondo

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME