Virusolog Zvizdić: Ne smijemo se držati zabluda od prošle godine

sa ilmana imsirovic clf 260221 00 17 42 02 Still005 750x422 1

Šukrija Zvizdić, virusolog i mikrobiolog, za N1 je pojasnio nagli rast broja zaraženih koronavirusom u proteklom periodu u Bosni i Hercegovini, pogotovo u Kantonu Sarajevo.

“U jednoj sredini, regiji, gdje se pojavi veći broj novoinficiranih, to ukazuje da je taj region ili geografski prostor popustio restriktivne mjere, virus cirkuliše. Ili kao kod nas – građanstvo se ne pridržava restriktivnih mjera, opusti se i dozvoli virusu da se širi. Kod nas je klasičan primjer ove druge stuacije, kada imamo mirnu situaciju, koja je relativna, pomislimo da se možemo opustiti i dozvoliti virusu da inficira veći broj osoba. Spirala se uzdiže”, rekao je gost N1 – kazavši da je neophodna disciplina stanovništva.

Zvizdić je za N1 rekao da protekli periodu, u kojem se stanovništvo pridržavalo protuepidemijskih mjera, dokazao da se svi resiraotrni agensi mogu suzbiti i da se broj novih/starih mikroorganizama stavi pod kontrolu.

“Sada dobijamo priliku da smo više napolju, da se izlažemo svjetlosti, ultravioletnim zrakama, a samim time da kontakti budu manji, da izađemo iz zatvorenog prostora, da prodišemo i omogućimo organizmu da se bolje nosi sa respiratornim infekcijama”, poručio je Zvizdić, kazavši da to može smanjiti cirkulaciju virusa među stanovništvom.
VEZANE VIJESTI
Izetbegović: Dolaze bolesnici sa teškom slikom COVID-19

Ljepše vrijeme pogoduje stanovništvu – ne i virusu.

“Ali to ne znači da će virus nestati, da će UV zraci eliminirati virus jer izlazimo van. To su zablude od prošle godine, a zabluda se ne smijemo držati. Ne treba očekivati od prirode da će eliminirati virus, moramo striktno provoditi epidemiološke mjere”, kazao je.

Virus koji sada cirkulira je isti SARS-Cov-2, te ne trebaju da iznenađuju njegove mutacije, jer je to očekivano.

“I dalje je to jedan realtivno stabilni tip virusa, koji je ostao SARS-Cov-2, ali se kao i svi RNA virusi mijenja, doživljava mutacije. Kod ovog virusa većina mutacija koje se dešavaju zbog malog broja enzima ostaju neutralne. Javljaju se i one pogodne za virus, ali srećom, virusu daju samo prednost u širenju 30 do 50 posto. Ne povećavaju njegovu patogenost u obimu koji bi mogao biti poguban. Virus može da se rekombinira između sebe, srećom – to se još ne otkriva kod ovih virusa”, kazao je dodavši da vakcine koje su do sada poznate i odobrene mogu zaštiti nove osobe koje do sada nisu inficirane od teških oboljenja.

On je istakao da će farmaceutske kompanije vremenom prilagoditi vakcine, te da će se određene osobe morati dodatno vakcinisati dodatnom dozom.

Gost N1 je istakao kako u javnosti kruži mnogo informacija koje zbunjuju stanovništvo, pa čak i onih koje dolaze sa najviših nivoa. Sve se mora razumno objašnjavati, a u naučnom smislu provoditi sepcifične testove, specifična testiranja imuniteta – kako bi se donosili konkretni zaključci.

“Interpretirati rezultate od kompetentnih osoba”, dodao je u razgovoru sa Merimom Prguda u Novom danu na N1.

IZVORN1
Prethodni članakTragedija u Portugalu, preminuo 32-godišnji golman Porta
Sljedeći članakUključila je “stream” dok spava i zaradila preko 3.000 dolara!