Screenshot 1 71
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet
Kurbani 2021

Zvijezda turskog nogometnog kluba Medipol Bašakšehir Edin Višća komentarisao je pisanja medija o navodnom transferu, a govorio je i o nekadašnjem saigraču iz reperezentacije BiH Edinu Džeki, svom odlasku iz državnog tima i drugim temama.

Doskorašnji nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine u razgovoru za Anadolu Agency (AA) tokom kampa Medipol Bašakšehira u Geredeu, u Boluu, kazao je kako trenutno prolaze kroz veoma dobar period priprema.

“Obavili smo dobre transfere. Sedam ili osam dana smo ovdje, vrijeme i teren su dobri. Zaista sam sretan, jer zbog pandemije obavljamo kamp u Turskoj. Bilo je zamorno stalno ići u Austriju. Svi dobro rade. Nadam se da će ovo biti uspješna sezona za klub i mene”, rekao je Višća.

On je na informacije o mogućem transferu kazao da je prošle sezone produžio ugovor za pet godina.

“Kad je došla ponuda, nisam razgovarao s drugim klubom. S predsjednikom Gokselom sam vrlo blizak, mnogo mi je pridao pažnje. Moj dom je ovdje i nikada nisam komunicirao bez znanja kluba niti ću to učiniti. Sretan sam ovdje. Uvijek sam govorio klubu odluka je vaša. Ja sam sretan ovdje. Dali u mi mnogo toga, a i ja sam dosta dao klubu. Godinama smo skupa i nikome ne želim raditi iza leđa. Uvijek je tako bilo. Sretan sam u Bašakšehiru, zajedno smo postali prvaci. Ovo je moj dom. Uvijek sam to govorio, ponovo želim Bašakšehir odvesti do vrha”, jasan je bio bh. nogometaš.

Na pitanje da li će se od nogometa oprostiti u Medipol Bašakšehiru, Višća je rekao da nije razmišljao o penzionisanju.

“Želim još dugo igrati, a ugovor imam još četiri godine. Fokusiran sam samo na Bašakšehir. Želim ostati ovdje. I karijeru želim završiti u Bašakšehiru. Želim da opet budemo prvaci i osvojimo pehar. Imamo veoma snažan tim i velika smo porodica. Uvijek sam bio mnogo motiviran. Ove godine i ja i klub imamo novi cilj. Veoma sam motivisan i zaista ne razmišljam o napuštanju”, kazao je Višća.

Upitan koja je liga u Evropi koja mu se dopada i u kojoj je želio igrati, odgovorio je da je želio igrati u Engleskoj i Španiji.

“Svaki igrač ima takav cilj, ali sam s reprezentacijom nastupio na Svjetskom prvenstvu. S Bašakšehirom sam igrao četiri ili pet godina u Evropa ligi, igrali smo i u Ligi prvaka. U nogometu je najvažnije da ste sretni. Želim dati više od sebe za Bašakšehir. Razmišljao sam o odlasku u neku drugu ligu, ali ovdje je cilj uvijek veliki. Igrali smo protiv najvećih timova”, riječi su nogometaša turskog kluba.

Višća je kazao kako je često u kontaktu s Edinom Džekom, čije se ime često veže za Fenerbahče ili Bešiktaš.

“Da, često razgovaramo. Kad smo razgovarali prije godinu, pitao sam kada će biti spreman. Rekao sam: ‘Želim te vidjeti u Bašakšehiru. Mi smo bili prvaci i s tobom ćemo opet lakše biti prvaci’. Ima još mjesec i po do kraja prelaznog roka, niko ne zna šta će se desiti, ali zasad se čini teško. Uvijek razgovaramo, kao brat mi je. Veoma ga poštujem. Džeki sam rekao da mi je brat, ali ako dolazi u Tursku, dolazi samo u Bašakšehir. Možda ćemo kao dva Edina opet igrati zajedno”, otkrio je Edin.

Podsjetio je da je trener Aykut Kocaman na čelo tima došao u teškom periodu.

“Svi mu trebaju zahvaliti. Došao je u najtežem periodu za Bašakšehir. Povrijedilo se 15 osoba, igramo za ostanak, nije bilo motivacije. Bio je to najteži period otkako sam u klubu. Bilo mi je drago kad je došao, jer je jedan od najboljih trenera u Turskoj. Zajedno s njim svi su pomagali jedni drugima. Vjerujem da ćemo u novoj sezoni s Aykutom ponovo biti na vrhuncu. Vratit ćemo se staroj igri Bašakšehira”, uvjeren je Višća.

Dodao je kako su ranije imali prepoznatljiv sistem igre i godinama su bili uspješni, a sada mu se nastoje i vratiti.

Pobjeda u utakmici protiv Manchester Uniteda u Ligi prvaka, kazao je, jedan je od najposebnijih trenutaka u njegovoj karijeri.

“Igrati i pobijediti protiv Manchester Uniteda, koji je jedan od najvećih klubova u Evropi, bilo je nešto posebno. U Ligi prvaka u Istanbulu smo odigrali tri fantastične utakmice. Utakmica protiv Manchester Uniteda bila je poput sna. Ta noć je bila posebna. Za mene je bilo veoma posebno što sam to doživio s Bašakšehirom”, rekao je Višća.

Višća je izrazio i razočarenje nastupom Turske na Evropskom prvenstvu 2020 (UEFA EURO 2020).

“Turska je bila tajni favorit svih. Tako i moj. Bila je jedan od najboljih timova Evrope posljednjih godina. Mladi igrači su nastupili. Mnogo sam očekivao od Turske i mislio sam da može stići do kraja. Bosna i Hercegovina je igrala protiv Italije. I oni su zaista veoma dobar tim. Osvojili su Euro. Ali nakon prve utakmice, mislio sam Turska će lako dobiti Vels i Švicarsku, ali nažalost to se nije dogodilo. Ekipu sam vidio bez energije, ne znam zašto se to dogodilo”, komentarisao je Višća.

Također je govorio i o odluci da napusti reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

“Prošle godine smo u play-offu za Euro u polufinalu izgubili od Sjeverne Irske. Nakon toga sam sjeo i razmišljao. Deset godina sam igrao za reprezentaciju. Smatrao sam da je vrijeme za novu generaciju, zbog toga sam donio ovu odluku. Naravno, ona nije bila nimalo laka. Igrati za reprezentaciju je jedan od najposebnijih osjećaja. Bila je veoma teška odluka, razmišljao sam mjesecima. Imam 31 godinu i uvijek sam želio dati svoj maksimum. Sezona izgleda veoma teška. Odluku o napuštanju donio sam kako bi se u reprezentaciji pružila šansa mladim igračima. Tu je i teška povreda koju sam imao. Nisam igrao dva i po ili tri mjeseca. Imao sam povredu skoro do operacije. Zbog toga sam smatrao da je ispravno vrijeme da se oprostim od dresa s državnim grbom”, izjavio je Višća za Anadoliju.

Nogometaš iz BiH je govorio i o genocidu u Srebrenici počinjenom 11. jula 1995. godine.

“To je najteži i najbolniji period za moju zemlju. Prošlo je 26 godina, a svi osjećaju bol kada dođe 11. juli, stalno mislimo na to. Kako se dogodilo? Dogodilo se u središtu Evrope, pred očima svih. Niko ništa nije mogao učiniti. Djeca su ubijena, desile su se užasne stvari. Svako to zna. Ne želim da se to ikome u svijetu ponovi. Doživjeli smo jednu od najgorih stvari na svijetu, moja zemlja je doživjela. Svake godine to ponovo proživljavamo i razgovaramo. Ima i moje porodice koja je pogođena time, ali ne želim govoriti o tome”, završio je Višća.