Screenshot 1 58
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
NER FIT

Van Gough nikada nije mogao posve uživati ​​u svom uspjehu kao umjetnik; morio se s mentalnim oboljenjem jednako kao i sa siromaštvom, a njegovi su radovi najveće priznanje dobili nakon što je umro.

FIXGEHALT

Njegovim slikama i danas se pišu ode i među najskupljim su umjetničkim djelima na svijetu, no, pokazalo se da su ljubitelji njegovog rada i djela propustili neke ključne detalje premda njegove slike obožavaju više od 100 godina. Svi znamo da je Van Gogh bio prilično revolucionaran umjetnik, ali kako se ispostavilo bio je i naučnik!

Dok je Van Gogh bio u sanatoriju u Francuskoj, nakon što je unakazio uho tokom psihotične epizode uspio je naslikati jedan od najneuhvatljivijih koncepata znanosti: Turbulencije. Suze sv. Lovre: kojim će horoskopskim znakovima zvijezde padalice ispuniti želju Iako je teško razumjeti matematiku (stvarno teško), ispostavlja se da umjetnost olakšava prikaz kako to zapravo izgleda. Šta je dakle turbulencija? Turbulencija ili turbulentni tok, koncept je dinamike fluida gdje su kretanja fluida nalik jedno drugom kada postoji energetska kaskada pa u osnovi veliki vrtlozi stvaraju manje vrtloge, a oni čine još manje … i tako dalje, i tako u krug.

Onda imamo Van Gogha, 100-injak godina ranije, u lječilištu, sa unakaženim uhom, koji je shvatio nauku! Ljudi koji su primijetili Van Goghovu sposobnost hvatanja turbulencija provjerili su jesu li tu “moć” imali i drugi umjetnici. Većina impresionista postigla je “sjaj” svojom umjetnošću (što je vrsta ‘pulsiranja’ koju vidiš kada pogledaš njihove slike koja doista prikazuje kako svjetlost izgleda). Ali, jesu li drugi umjetnici prikazivali turbulencije na način na koji je to činio Van Gogh?

LIDER

Ne, čak ni “The Scream” nije mogao držati svijeću Van Goghu!  Čak i u svoje najmračnije doba, Van Gogh je uspio, sablasno precizno uhvatiti, jedan od najsloženijih i zbunjujućih koncepata u prirodi, 100 godina prije nego što su znanstvenici imali tehnologiju za promatranje stvarne turbulencije zvijezda i uvidjeli njezinu sličnost s matematikom fluidnih turbulencija, kao i ‘Zvjezdana noć’ Van Gogha. Vau! Genije na kvadrat!