Portal 072info

Više od 13 godina čeka na obnovu kuće u centru Srebrenice

50 84
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon trinaest godina čekanja Bahrudin Jelkić (65) iz srebreničke ulice Reuf Selmanagić Crni, ovih dana je sa Republičkim sekretarijatom za raseljena lica i migracije potpisao ugovor o obnovi kuće. Implementator ovog projekta je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Gomila papira

Kada se prije trinaest godina vratio u svoju kući, kaže da je očekivao da će njegova kuća biti brzo obnovljena, kao što mu je i obećano. Trenutno živi u kući, koju je sam osposobio za nužni smještaj, a krov i lamperija su oštećeni i podupire ih raznim predmetima kako se ne bi obrušili. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

-Trinaest godina obilazio sam državne i lokalne institucije, dostavljajući im gomilu papira i dokaza da sam prije rata imao kuću. Nema institucije i donatora gdje nisam predao zahtjev, a svako prikupljanje papirologije koštalo me više od 120 maraka. Umjesto odgovora na moje zahtjeve, stizala su mi samo lažna obećanja i komisije, koje su mjerile kuću i pravile neke obračune. Na sreću obnova kuće počet će na proljeće i zadovoljan sam potpisanim ugovorom i navedenim radovima – naglasio je Jelkić.

Radi sve poslove

Čekajući na obnovu kuće, Jelkić radi sve poslove. Čisti i održava srebreničke avlije, mazarja, kopa kabure kada neko umre, sakuplja drva za prodaju i od toga živi. Polovinom prošle godine stekao je pravo na penziju i zdravstveno osiguranje, što mu olakšava život, ali kako kaže dok je zdravlja i snage neće odustati od dosadašnjih poslova.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Neplanski povratak i obnova

Jelkić kaže da ga najviše boljelo što su kuće obnovljene onima koji žive u Federaciji BiH i inozemstvu. Zna da na području srebreničke općine ima na hiljade obnovljenih kuća, koje su obrasle u korov i da iz njihovih dimnjaka dim nikada nije izašao, a bilo je i tih slučajeva da majstori nakon obnove kuće nisu imali kome predati ključeve. Smatra da je to ne planska politika povratka i obnove.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz  


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 9
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME