Više od 200 radnika Googlea napravili sindikat

Screenshot 2 1834

Više od 200 radnika kompanije Google u Sjedinjenim Američkim Državama formirali su sindikat, objavili su danas u autorskom tekstu u listu New York Times lideri sindikalne organizacije.

Radnički sindikat Alphabet želi da osigura da zaposleni rade za poštenu zaradu, bez straha od zlostavljanja, odmazde ili diskriminacije, navodi se u objavljenom tekstu.

Google za sada nije odgovorio na zahtjev agencije Reuters za komentar.

Većina zaposlenih koja je pristupila sindikatu radi u kancelarijama u San Franciscu, a jedan u Cambridgeu. Organizacija je otvorena za stalno zaposlene i za one koji rade na vremenski oročene ugovore.

“Ovo je historijski trenutak – prvi sindikat u jednoj velikoj tehnološkoj kompaniji sastavljen od radnika i za sve tehnološke radnike. Mi smo izabrani predstavnici, odlučivat ćemo demokratski, plaćat ćemo obaveze i imat ćemo obučene organizatore da bi svi zaposleni u Googleu znali da mogu da sarađuju sa nama ako žele da vide da njihova kompanija održava njihove vrijednosti”, napisao je Dylan Baker, softverski inženjer u Googleu.

Sindikat je osnovalo 227 radnika ove korporacije i matične kompanije Alphabet. Oni će izdvajati jedan posto godišnje zarade za članarinu.

Prethodni članakDjevojčici iz Doboja smanjeno vladanje jer je slavila Dan državnosti BiH
Sljedeći članakPonovo se trese tlo oko Petrinje