penzioneri 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
NER FIT

Ljudima je došla voda do guše, do grla, kazao je za „Avaz“ Redžo Mehić predsjednik Saveza udruženja penzionera Federacije BiH.

Bez odgovora

FIXGEHALT

– Prošlo je više od 40 dana otkako je Savez udruženja penzionera FBiH pismeno od Vlade FBiH zatražio vanredno povećanje penzija za više od pet posto u FBiH. Do danas nemam nikakvog habera. Ali hoću da razumijem da i oni imaju dovoljno problema, međutim, ne smiju smetnuti s uma probleme penzionera, koji su najugroženija kategorija stanovništva – poručio je Mehić.

Dodao je da je jednokratna pomoć u avgustu bila „gašenje požara“.

– Veliki je broj penzionera, imamo pritisak iz svih općinskih i kantonalnih udruženja i saveza da isposlujemo ovo vanredno povećanje penzija. Teško se živi, sve je poskupjelo, a posebno lijekovi. Penzije moraju biti povećane. Osnovne životne namirnice nevjerovatno skupljaju, tako da su ljudi u vrlo teškom položaju – istakao je Mehić.

LIDER

Prema njegovim riječima, pozitivni ekonomski trendovi koje vidimo posljednjih mjeseci daju osnovu da se penzionerima poveća penzija.

– Tražimo oko pet posto i to je ogroman iznos koliko bi se trebalo osigurati u budžetu. To je velika suma za Vladu FBiH, a izuzetno malo za svakog penzionera, jer treba uzeti u obzir da većina njih prima najniže penzije. Njih je oko 60 posto i, ako se njima da po pet posto, to je između 12 i 15 KM – pojasnio je Mehić.

Dali rok

Istakao je da će penzioneri argumentima pokušati uvjeriti Vladu FBiH da se pronađe mogućnost da se penzionerima pomogne do kraja ove godine.

– Neke od članica su imale najave organiziranja protesta. Nisu to prijetnje, to je samo najava. Međutim, mi kao Savez kažemo da, prvo zbog zdravstvenog stanja i životne dobi ovih ljudi, drugo zbog zabrane okupljanja u tolikom broju, mi nikako ne bismo željeli da se nađemo na ulici. To bi bila posljednja mjera koju bismo primijenili, ali, ako se Vlada FBiH bude oglušila, razmišljamo i o tome. Ovo nije prijetnja i nadam se da ćemo naići na razumijevanje – naglasio je Mehić.

Situacija u susjedstvu

– Ništa situacija nije bolja ni u susjedstvu. Sve napore učinila je Hrvatska da poveća penzije, doduše, oni to rade dva puta godišnje, ali, opet, i ta dva povećanja su zajedno bila oko tri posto. I kod njih je veliki broj penzionera – pojasnio je Mehić.