Portal 072info

Više od 50 poslodavaca ponudilo 424 radna mjesta u srednjoj Bosni

Na tradicionalnom Sajmu zapošljavanja koji je jučer u Vitezu organizirala Služba za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona 55 poslodavaca ponudilo je 424 radna mjesta, a sajam je posjetilo više od 950 nezaposlenih osoba iz općina Srednjobosanskog kantona.

Diplome i certifikati

– Poslodavci najviše traže radnike u proizvodnji tekstila i obuće, građevinske radnike i specifična zanimanja u mašinskoj industriji. Mi imamo „šarenu“ situaciju kada je u pitanju struktura osoba na evidenciji nezaposlenih. Imamo svih zanimanja, ali sporno da li te diplome i certifikati imaju dovoljan kvalitet da ta radna mjesta budu kvalitetno popunjena. Jedan dobar dio srednjoškolaca nije imao priliku da kvalitetno ispuni taj praktični dio nastave – kazao nam je Željko Lončar, direktor Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona.

U razgovoru s predstavnicima poslodavaca saznali smo da je vrlo široka ponuda zanimanja.

– Tražimo zavarivače, CNC operatere, glodače i bravare sa iskustvom i mašinske inžinjere. U dijelu koji se odnosi na štampariju tražimo kartonažere i ofset mašiniste – kazali su nam predstavnici „GS TMT“ i „GS Printa“ iz Travnika.

 Mašinski inžinjeri

Velika je potražnja i za zanimanjima iz oblasti prerade drveta.

– Tražimo stolare i tapetare i to su nam prioriteti, a također su nam potrebni i mašinski inžinjeri – kazala nam je Aida Hadžić iz kompanije „MS Wood“ Sarajevo, podružnica Fojnica.

Početkom prošlog mjeseca na području Srednjobosanskog kantona evidentirano je 36.397 nezaposlenih osoba, što je za 456 osoba manje u odnosu na prethodni mjesec.

Najviše novozaposlenih u Travniku

Tokom marta ove godine najviše nezaposlenih bilo je u najvećoj srednjobosanskoj općini, Travniku, ali ova općina prednjači i po broju zaposlenih i po broju novozaposlenih. Tako su u martu na području Travnika zaposlene 222 osobe. Slijedi Bugojno sa 113 i Novi Travnik sa 110 novozaposlenih, te Donji Vakuf sa 95.

  • “>
    avaz.ba

Podijelite članak