Više od 50 posto mladih želi napustiti BiH: Koje su trajne posljedice?

odlazak njemacka 98 696x451 2

Zbog lošeg sistema obrazovanja, tržišta rada i korupcije, više od 50 posto mladih želi napustiti Bosnu i Hercegovinu. Posebnu ulogu igra dugoročna nezaposlednost mladih koja je veća od 60 posto, što je najveći procenat na Zapadnom Balkanu. Šta su rješenja?

Kao rezultat migracija u BiH, prema istraživanjima Westminister fondacije za demokratiju, bh. društvo izgubi ukupno 1,5 milijardi eura svake godine. Najčešće pomenuti razlog odlaska mladih iz BiH i česta prepreka za rast i razvoj mladih su upravo prilike za zaposlenje.

Kao pokazatelj da se zapošljavanje mladih smatra političkim prioritetom, potrebno je ubrzati proces kreiranja plana implementacije Garancije za mlade u BiH koja će ponuditi sistemska rješenja na ovaj važan problem.

“Nešto što je pozitivno i što je prilika jeste Program garancije za mlade, koji se uz podršku delegacije Evropske unije u koordinaciji Ministarstva civilnih poslova trenutno kreira u BiH, ali naravno u odnosu na druge zemlje Zapadnog Balkana je jako usporen i BiH je najsporija u implementaciji ovakvog programa”, kazao je Nedim Alibegović, glavni tajnik Vijeća mladih FBiH.

Prema domaćim zakonima i brojnim međunarodnim propisima koje je i Bosna i Hercegovina rekla poštovati, pravo mladih da budu pitani za sve procese koji se njih tiču je zagarantovano i neupitno. Nažalost, u praksi to često nije slučaj. Jedan od primjera toga je i neformiranje Komisija za koordinaciju pitanja mladih BiH koja bi bila važan mehanizam za učešće mladih na državnom nivou. Za formiranje ove komisije ne postoji politička volja.

“Neispunjavanje zakona u vidu formiranja komisija na lokalnim nivoima za mlade, ali i na nivou BiH i smatramo da bi formiranje tih komisija za mlade koje su po zakonima omogućile mnogo veću uključenost mladih u procese donošenja odluka i njihovu aktivnu ulogu u društvu”, Mladen Pjevčević, Omladinski savjet RS.

Poseban problem je u manjim lokalnim zajednicama gdje je izražen problem ekonomske nerazvijenosti i niži životni standard, te samim tim izražen je problem implementacije zakona za mlade. Brčko je jedan od gradova koji prednjači po broju odlaska mladih u potrazi za poslom.

“Ono na čemu aktivno radimo jeste izgradnja ambijenta u kojem bi se mladi odlučili da ostanu u Brčko Distriktu obzirom da prednjačimo u odlasku mladih u odlivu mozgova kada govorimo o kompletnoj odlaznosti u BiH ,nekako Distrikt Brčko bez obzira na te svoje prednosti ima jako značajnu ulogu tu”, rekao je Harun Šabanović, predsjednik Vijeća mladih Brčko distrikta BiH.

U BiH imamo tri aktivna zakona o mladima, koja propisuju omladinske politike, ali je problem u njihovom neprovođenju. Primjer dobre prakse može biti Republika Srpska jer dugo godina ima formiranu omladinsku politiku, ali i veliki broj lokalnih omladinskih politika.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE