Više od četvrtine žena doživjelo nasilje od intimnog partnera

nasilje nad zenama u porodici fena

Više od četvrtine žena mlađih od 50 godina širom svijeta doživjelo je nasilje u porodici od strane muškog partnera tokom svog života, procjenjuje nova šokantna studija.

Analiza stotina studija, objavljenih u medicinskom časopisu The Lancet, sugeriše da je 27 posto žena u dobi od 15 do 49 godina doživjelo fizičko i/ili seksualno nasilje od strane intimnog partnera tokom svog života.

Otprilike svaka sedma žena (13 posto) izjavila je da se to dogodilo u protekloj godini – što je ekvivalent 492 miliona žena širom svijeta, prenosi Sky News.

Istraživači su rekli da će prava stopa nasilja vjerovatno biti veća od procijenjene, s obzirom na stigmu oko nasilja u porodici što odvraća žene da prijave svoja iskustva.

Rečeno je da je studija najveća analiza nasilja nad ženama koje su trenutno u vezi ili su to bile u prošlosti.

Istraživači iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i drugih institucija analizirali su 366 studija provedenih između 2000. i 2018. sadržanih u Globalnoj bazi podataka WHO o rasprostranjenosti nasilja nad ženama.

Oni obuhvataju 161 zemlju i područje i čine dva miliona žena i djevojčica od 15 godina i više, što predstavlja 90 posto globalne populacije žena i djevojčica.

Analiza je samo procijenila fizičko i seksualno nasilje, a radi se na prikupljanju boljih podataka o ponašanju štetnom po mentalno zdravlje.

Jedna od autorica studije, doktorica Claudia Garcia-Moreno, rekla je da je napredak postignut u proteklih 20 godina “krajnje nedovoljan” da se ispuni međunarodni cilj za eliminaciju nasilja nad ženama do 2030. godine.

– Iako je ova studija provedena prije pandemije COVID-19, brojke su alarmantne i istraživanja su pokazala da je pandemija pogoršala probleme koji su doveli do nasilja kod partnera kao što su izolacija, depresija i anksioznost, te konzumacija alkohola, kao i smanjenje pristupa na usluge podrške. Spriječavanje nasilja intimnog partnera je od vitalnog značaja – kazala je ona.

– Vlade, društva i zajednice moraju obratiti pažnju, ulagati više i hitno djelovati kako bi se smanjilo nasilje nad ženama, uključujući i rješavanje problema u naporima za obnovu nakon COVID-a – dodala je ona.

Rezultati također sugeriraju da nasilje u porodici počinje rano – procjenjuje se da je 24 posto tinejdžera u dobi od 15 do 19 godina doživjelo nasilje od intimnog partnera u svom životu.

Ova grupa i žene starosti od 20 do 24 godine imale su najveću procijenjenu prevalenciju nedavnog nasilja, a procijenjeno je da ih je 16 posto iskusilo neki oblik nasilja u posljednjih 12 mjeseci istraživanja.

Vodeća autorica Lynnmarie Sardinha rekla je da je “veliki broj mladih žena koje doživljavaju nasilje od intimnog partnera alarmantan, jer su adolescencija i rano odraslo doba važne životne faze kada se grade temelji za zdrave odnose.”

– Nasilje koje ove mlade žene doživljavaju ima dugotrajne posljedice na njihovo zdravlje i dobrobit – kazala je ona.

Sveukupno, zemlje s visokim dohotkom imale su niže procijenjene stope prevalencije nasilja od strane intimnog partnera kako tokom života, tako i tokom protekle godine.

Tri regiona sa najnižim procjenama stope nasilja su centralna Evropa (16 posto), centralna Azija (18 posto) i zapadna Evropa (20 posto), iako su ove stope i dalje visoke.

Autori kažu da ostaju važne praznine u podacima za neka područja i grupe, kao što su osobe s invaliditetom, starosjedilačke zajednice, etničke manjine i trans žene i lezbejke.

Studiju je dijelom finansiralo Ministarstvo za međunarodni razvoj Ujedinjenog Kraljevstva, koje se sada spojilo sa Ministarstvom vanjskih poslova.

IZVORFena
Prethodni članakVOZAČI, OPREZ: Evo gdje danas vrebaju radari na putevima u ZDK
Sljedeći članakSemir Šut: Molitva za Orhana ili poziv na djelovanje svih nadležnih!