1 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Više od dva miliona odraslih osoba u Engleskoj iskusilo je sindrom “produženog Covid-19”, osjetivši duže od 12 sedmica tegobe koje izaziva ova bolest, prenosi Anadolija.

Jedno od najvećih istraživanja u Velikoj Britaniji pokazalo je da osobe s produženim tegobama spadaju u dvije kategorije: one s respiratornim simptomima, koji su često imali ozbiljniju kliničku sliku kad su se prvi put razboljeli, a druga grupa su osobe sa simptomima povezanim s umorom.

Novom studijom je utvrđeno da su žene češće pogođene i da se intenzitet trajnih simptoma povećava s godinama. Istraživači su otkriće ocijenili “alarmantnim”.

Studija “React-2”, koju je finansirala Vlada, po principu slučajnosti, koristila je testove antitijela kod odraslih osoba u Engleskoj kako bi procijenila koliko se koronavirus proširio.

Studija je provedena u periodu od septembra 2020. do februara ove godine i pokazala je da je 37 posto, odnosno dva miliona osoba koje su imale simptome koronavirusa, tegobe osjećale najmanje 12 sedmica.

-Razmjeri problema prilično su alarmantni. Rezultati nam ne mogu jasno reći koliko su ti simptomi bili ozbiljni u pogledu njihovog uticaja na život pacijenata. Neki možda nisu previše ozbiljni, ali neki od njih sigurno jesu, a ovi rezultati jasno ukazuju na to koliko je važno pravilno ih razumjeti i pružiti adekvatne usluge liječenja i podrške ljudima”, rekao je Kevin McConway, profesor primijenjene statistike na Otvorenom univerzitetu u Engleskoj, prenosi The Guardian.