Portal 072info

Više od hiljadu osoba godišnje bude vraćeno s bh. granice, najviše zbog nevažećeg pasoša

“Tokom šest mjeseci 2017. godine registrirano je 797 stranаca kojima nije dozvoljen ulazak u BiH na osnovu člana 24., a u vezi s članom 19. Zakona o strancima. Od toga je najviše osoba vraćeno s graničnih prijelaza s Hrvatskom i to 436, dok je vraćeno i 189 osoba koje su u BiH ušle vazdušnim putem na međonarodnim aerodromima. S granice naše zemlje i Srbije za šest mjeseci ove godine vraćene su 92 osobe, a s granice s Crnom Gorom 80 osoba”, kazali su za Klix.ba iz Granične policije BiH.

Najčešći razlozi za zabranu ulaska stranim državljanima bili su neposjedovanje važeće putne isprave (324), zatim neposjedovanje vize za ulazak u BiH (234) te nemogućnost dokazivanja ili pružanja informacija o svrsi namjeravanog boravka (140).

Za šest mjeseci ove godine s graničnih prijelaza naše zemlje vraćene su i tri osobe koje su pokušale predočiti krivotvorenu putnu ispravu, za 15 osoba su izrečene mjere protjerivanja ili zabrana ulaska na teritoriju BiH, a za 11 osoba se navodi da su prijetnja sigurnosti BiH, javnom zdravlju ili međunarodnim odnosima. Također je vraćena i jedna maloljetna osoba koja je pokušala ući u BiH.

Poređenja radi, tokom 2016. godine Granična policija BiH je vratila 2.243 stranca kojima nije dozvoljen ulazak u BiH, a 2015. vraćene su 2.432 osobe. Razlozi zabrane su uglavnom neposjedovanje važeće putne isprave, neposjedovanje vize i slično.

U ilegalnom prelasku granice BiH u prvih šest mjeseci ove godine otkrivene su 172 osobe. Broj ilegalnih migranata u Bosni i Hercegovini povećan je za skoro 300 posto u odnosu na isti period prošle godine. S druge strane, značajan je i porast ulaska i boravka stranaca iz zemalja bezviznog i viznog režima, kao rezultat povećanog interesa stranaca za posjetu i boravak u BiH.

Klix.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box