Portal 072info

Više od ljubavi: Ovo je deset pokazatelja stvarno sretnih veza

U moru monotonih savjeta o ljubavnom životu koji se neprestano recikliraju, teško je razaznati korisne od beskorisnih, pa se često i pri najobičnijoj razmirici pitamo je li to prvi znak da je sve krenulo nizbrdo ili ćete se ipak, nakon svađalačke oluje, još više povezati

Kvalitetna veza, to je barem svima jasno, ne događa se sama od sebe; obostrano se gradi. Ljubav je prijeko potrebna svakom pojedincu, a emocionalna inteligencija važan je faktor kako bi odnosi bili upravo onakvi kakvima ih priželjkujemo, složni, puni nježnosti i razumijevanja na obostrano zadovoljstvo.

U moru monotonih savjeta o ljubavnom životu koji se neprestano recikliraju, teško je razaznati korisne od beskorisnih, pa se često i pri najobičnijoj razmirici pitamo je li to prvi znak da je sve krenulo nizbrdo ili ćete se ipak, nakon svađalačke oluje, još više povezati. Neke, pak, smjernice mogu ukazati da ste na dobru putu. Stoga, evo deset jasnih karakteristika sretnih parova.

1. Spavaju na udaljenosti od tek nekoliko centimetara

Nije važno samo dobro se naspavati; ako je vjerovati novim znanstvenim dokazima, važno je čak i u kojoj pozi spavate! Istraživanja nekoliko prestižnih američkih sveučilišta pokazala su da čak 94 posto parova koji se svake večeri dodiruju za vrijeme spavanja, čak i za vrijeme tvrdog sna, imaju bolji i sretniji odnos.

S druge strane, oni koji spavaju razdvojeno, svatko na svojoj strani kreveta, poprilično su, tvrde stručnjaci, nezadovoljni odnosom. Oni koji, pak, spavaju u različitim sobama, prema ovom istraživanju, daleko su od bliskosti i iskrene povezanosti. Dakle, ako je potrebno, u vrelim ljetnim noćima raspalite klimu i prije uranjanja u snove, uhvatite se za ruke!

2. Razgovaraju o dobrim stvarima

Da se nikada nešto dobro nije izrodilo iz razgovora o lošim stvarima, svima je jasno. Poticanje ogovaranja prijatelja i rodbine, klevetanja, stalnog tužakanja neće rezultirati sretnim trenucima. Zato, razgovarajte i usredotočite se na dobre i lijepe stvari.

Naravno, to ne znači da ćete negirati sve probleme, samo s vremena na vrijeme, barem na jedno poslijepodne, neplaćeni računi i ostali izvori problema neka nestanu u jednoj ladici, a vi se prepustite jedan drugome. I uživajte, u poljupcima, čaši vina, dobrom zalogaju…

3. Pokazuju male znakove pažnje

Skupocjeni nakit, satovi, odjeća, egzotična putovanja – priznajemo, sve je to divno. No, kao da dijamanti više nisu najbolji ženini prijatelji. Doduše, s njima ćete teško pogriješiti, ipak, velike romantične geste jednostavno su postale otrcane, a na cijeni su mali znaci ljubavi.

Cvijeće barem jednom tjedno, pomno pripremljen i serviran doručak, kava iza ručka, večera iznenađenja… Bit ćemo iskreni i praktični i dodati oprano posuđe, izglačane košulje, izriban pod… jer nema više poslova rezerviranih samo za jedan spol!

Romantično je i zajedno raditi po kući, od bojenja zidova do sadnje cvijeća na balkonu. Istraživanja pokazuju da parovi koji obavljaju kućanske poslove zajedno, i ostaju zajedno!

4. Izmjenjuju nježnosti barem jednom tjedno

Izmjenjivanje nježnosti barem jednom tjedno ravno je dobitku dodatnih 50 tisuća dolara na plaću (ovo istraživanje možda ipak vrijedi samo za Amerikance!). No, novac na stranu, malo (ili puno) maženja i ljubljenja učinit će vas sigurnijima, osjećat ćete se voljenima i neupitno bolje.

Jeste li znali da je za normalno dnevno funkcioniranje potrebno minimalno 16 zagrljaja dnevno? Što čekate, bacite se na posao, poljubaca i maženja nikad dosta!

5. Ne pristaju na dosadnu svakodnevicu

Brzi doručak, jurnjava na posao, rad, rad, rad, kasni ručak, nešto kućanskih poslova i izležavanje ispred televizije… Teško je izmijeniti naporni dnevni ritam, no sretni parovi upravo to čine! Ne pristaju na dosadu!

Neobična večera, druženje s prijateljima, neočekivana večernja šetnja, društvene igre, tečajevi plesa… Potrudite se i osmislite sami samo vaše male aktivnosti koje raduju – jer odnos se svakog dana iznova gradi!

6. Imaju povjerenja jedno u drugo

Kako biste ostali povezani, važno je vjerovati kako su namjere vašeg partnera uistinu dobre. Dakle, želi vam dobro, bori se za bolju zajedničku budućnost, neće vas iznevjeriti… Provjeravanje pošte, SMS-a, poziva, mailova, uhođenje i sumnja na svakom koraku neće vas odvesti daleko.

Dajte prostora istini, pa makar odudarala od vaših sanjarenja. Naposljetku, budete li vjerovali u svoju bolju polovicu, oboje ćete biti sretniji.

7. Zajedno koriste kupaonicu

Pranje zubi, umivanje, tuširanje dnevne su rutine koje mogu itekako poslužiti za zbližavanje s partnerom. Kad bolje promislimo, zašto ne… Kupaonica je prvo mjesto trezvenog susreta prije jutarnje strke, ali i izvrstan poligon za večernje prepričavanje dnevnih događanja… a tu su i mirisne svijeće, pjenušava kupka…

Ima, dakle, i prostora za romantiku! Kada vam ponestane vremena jedno za drugo, odvojite pola sata prije spavanja i trk u kupaonicu!

8. Imaju realna očekivanja

Podizanje očekivanja i poticanje na promjene uvijek dobro dođe. No, samo ako znate dozirati. Suludi zahtjevi, s druge strane, neće vas usrećiti. U dobroj vezi, zdrav razum itekako je na cijeni, zato – otrijeznite se što prije.

Popravite ono što se popraviti da, a nemoguća očekivanja jednostavno otpustite.

9. Gase ekrane

Američko znanstveno istraživanje pokazalo je kako oni koji češće koriste društvene mreže imaju siromašniji život, posebno kada su ljubavni odnosi u pitanju. Smanjite doživljaj, zaboravite na mobitel, tablet, Facebook, Twitter, YouTube i Google, virtualan život je “out”. Susret oči u oči, koliko god ponekad bio zahtjevan, jamči kvalitetniji život.

10. Daju si komplimente

“Ručak ti je izvrstan, košulja ti divno stoji, pa ti imaš novu frizuru…” Priznajte, nije tako teško, manje od minute posla, a napravit će čudo! Mnogi parovi fatalno griješe kada komplimente i dobre želje čuvaju samo za rođendane i blagdane.

Budite iskreni, zamijetite ono što vam se sviđa i recite to naglas! S iskrenom pohvalom svi se osjećamo bolje, zar ne?

Podijelite članak