Portal 072info

Više od milion američke djece zaraženo koronavirusom

Screenshot 9 284
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema studiji Američke akademije za pedijatriju, do danas je više od milion američke djece potvrđen koronavirus, sa najvećim sedmodnevnim porastom koji se dogodio prošle sedmice. Mračne brojke ukazuju na to da iako se čini da su teški slučajevi COVID-19 rijetki među djecom postoji hitna potreba za prikupljanjem više podataka o dugoročnim utjecajima na njih, uključujući emocionalna i mentalna zdravstvena pitanja, rekli su istraživači Američke akademije za pedijatriju i Udruženje dječjih bolnica koji su radili studiju.

Rečeno je da je do sada ukupno 1.039.464 djece u SAD-u oboljelo od virusa što je 11,5 posto svih zaraženih.

Tokom sedmice od 5. novembra do 12. novembra zabilježeno je 111.946 novih slučajeva koji uključuju djecu, više nego bilo koje prethodne sedmice, navodi se u studiji.

Iako su teške komplikacije rijetke među djecom, one su moguće. Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je 1.163 djece u SAD-u dijagnosticirano ozbiljno stanje povezano s COVID-19 nazvano multisistemski upalni sindrom. Od te djece, 20 je preminulo.

Sveukupno, broj dječjih smrtnih slučajeva od zaraze dosegao 133. Taj broj iznosi 0,06 posto od ukupnog broja američkih smrtnih slučajeva.

Kao pedijatru koji se medicinom bavi više od tri decenije, smatram da je ovaj broj zapanjujući i tragičan “, rekla je dr. Sally Goza, predsjednica Američke akademije za pedijatriju.”

Klix

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME