Više od pola slučajeva zaraze koronavirusom prenosi se putem osoba koje ne razvijaju simptome

Screenshot 3 1459

Novo istraživanje američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazalo je da su osobe koje nemaju simptoma u više od pola slučajeva zaraze koronavirusom bili prijenosnici bolesti.

Model na osnovu kojeg su dobijeni rezultati objavljen je u četvrtak na stranici JAMA Network Open. Prema rezultatima, procjenjuje se da 59 posto svih slučajeva koronavirusa dolazi od onih koji su asimptomatski.

Taj procenat uključuje 35 posto onih koji su presimptomatski, što znači da u početku ne pokazuju simptome i da u tom trenutku zapravo i najviše prenose virus, te 24 posto osoba koje nikada ne razviju znakove simptoma koronavirusa.

“Nalazi ove studije sugeriraju da identifikacija i izolacija osoba sa simptomatskim slučajevima koronavirusa neće kontrolirati kontinuirano širenje ovog tipa virusa”, napisali su istraživači iz CDC-a.

Kako su istakli, suština kontrole virusa će upravo biti kontrola osoba bez simptoma.

“Suština kontrole pandemije koronavirusa zahtijevat će kontrolu prijenosa od osoba bez simptoma”, rekao je Jay C. Butler, zamjenik direktora CDC-a.

Kako su naveli, mjere kao što su nošenje maski, higijena ruku, distanca, i plansko testiranje ljudi koji ne pokazuju simptome bit će osnova za usporavanje širenja koronavirusa sve dok sigurne i efikasne vakcine ne budu dostupne na tržištu.

Prethodni članakGasi li se Finansijska policija FBiH, šta je vlast namijenila ovoj važnoj instituciji
Sljedeći članakOvo je 10 najpopularnijih sportova na svijetu