Viši asistent na PMF-u kritikovao gradonačelnicu Benjaminu Karić zbog obilježavanja Dana nezavisnosti BiH

Viši asistent na PMF-u kritikovao gradonačelnicu Benjaminu Karić zbog obilježavanja Dana nezavisnosti BiH

U nedavnom kontekstu obilježavanja 1. marta 2024., Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, viši asistent Franjo Šarčević, zaposlen na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, izrazio je svoje nezadovoljstvo slikom gradonačelnice Sarajeva koja sudjeluje u manifestacijama s djetetom obučenim u odori borca Armije BiH i kapom s ljiljanom piše Crna-Hronika.

Franjo Šarčević je na društvenoj mreži Twitter napisao: “Ovu sliku vrijedi sačuvati kao simbol jednog beznadežno bolesnog društva kojem, bojim se, ni dragi bog više ne može pomoći.”

Ovaj komentar iznosi ozbiljne kritike prema gradonačelnici Sarajeva, ističući sliku kao simbol “beznadežno bolesnog društva”. Međutim, treba uzeti u obzir da je gradonačelnica, kao predstavnica lokalne vlasti, sudjelovala u obilježavanju Dana nezavisnosti, što je legitiman čin u okviru nacionalnih obljetnica.

U kritičkom osvrtu, naglašavamo da kao visokoobrazovani profesionalac, Šarčević treba biti svjestan šireg konteksta i važnosti poštovanja raznolikosti stajališta u društvu. Iznošenje kritika koje impliciraju beznadežnost društva zbog obilježavanja Dana nezavisnosti može izazvati podjele i smanjiti razumijevanje među građanima.

U zaključku, ovakvi komentari od strane zaposlenika u javnom sektoru otvaraju pitanje o profesionalnom integritetu i odgovornosti prema zajednici kojoj služe. Važno je promicati dijalog i razumijevanje umjesto izazivanja podjela, posebno u kontekstu nacionalnih obilježavanja koja su sastavni dio društvene stvarnosti u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo 1.3.2024. godine Benjamina Karić objavila je sljedeći status:

Jutros je podizanjem zastave Bosne i Hercegovine na Humu, obilaskom spomen-obilježja i odavanjem počasti herojima naše slobode i mira, obilježen Dan nezavisnosti.

Hvala svim patriotima koji su najzaslužniji za nezavisnu, slobodnu Bosnu i Hercegovinu.
Za nezavisnost se trebamo boriti svaki dan i nikada je ne smijemo shvatiti zdravo za gotovo.

Zato, radimo i gradimo, uvijek i na svakom pedlju naše domovine.
Cijenjene građanke i građani, svi vi koji volite i u srcu nosite nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, sretan nam 1. mart.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica