Višković: Formirati “Banku Republike Srpske”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Premijer RS Radovan Višković izjavio je danas da bi trebalo da bude formirana banka RS, kako bi se u finansijskom sektoru izbjeglo ucjenjivanje pojedinih banaka.

– Postoje banke čiji vlasnici naređuju da ne posluju s institucijama RS i toga se moramo riješiti. Oni žele da vide ekonomski slom RS, a jedno je sigurno – da RS neće bankrotirati – rekao je Višković novinarima u Banjoj Luci.

On je istakao da bi u narednom periodu trebalo da u stečajnom postupku bude riješeno pitanje „Banke Srpske“.

– Vlada RS razmatrala je situaciju da na neki način zamolimo nadležni sud da ubrza procedure koje se odnose na stečaj ove banke. Tada bismo išli na formiranje banke RS, odnosno integrisali bismo „Banku Srpske“ i Investiciono-razvojnu banku – pojasnio je Višković.

On je podsjetio da su u Federaciji BiH kamatne stope nešto niže nego što su u RS zato što FBiH ima Razvojnu banku.

– Ova banka, plasmanom svojih sredstava, utječe na ostale banke da se tako ponašaju i time obaraju kamatne stope. U RS je to radila IRB za vrijeme virusa korona, ali sada nemamo tolike kapacitete – dodao je Višković i podsjetio da su trenutno kamatne stope na međunarodnom finansijskom tržištu mnogo više u odnosu na raniji period, kada je RS dobila zadovoljavajući nivo kamate.