Portal 072info

VIŠNJA: Voće sa velikim potencijalom, posebno za starije osobe

Višnja kao prirodni lijek, poznato je od davnina. Bila je to jedna od omiljenih plodova Perzijanaca, Rimljana i Britanaca. Kasnije je prebačena u gotovo svim dijelovima svijeta. Nutricionisti za višnju kažu da je divno voće, sadrži sve što je potrebno za tijelo da ostanemo zdravi i vitalni.

Hranjivost

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Višnja ima nevjerojatna ljekovita svojstva. Bogataje brojnim vitaminima, uglavnom vitamina A, C, E i folnom kiselinom. Od minerala bogata je kalijom i magnezijumom. Također sadrži solidnu količinu željeza, vlakana i fenola, piše “Prirodnilijek“.

Sa višnjom protiv upale i bolova

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zanimljiva stvar kod višnje je da postoji jaka i dokazana protuupalna svojstva. Višnja je vrlo efikasna kada je u pitanju hronične upale. Također je efikasna s liječenjem gihta, upala mišića, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Znanstvenici su dokazali da konzumiranje dvadeset višanja dnevno može osloboditi tijelo bola sa istim efektom baš kao i jedna tableta aspirina.

Oni su sproveli istraživanje koja su pokazalo pozitivan efekat višnje na zdravlje ljudi, naime, grupa volontera konzumirala je 250 grama višnje svaki dan dvije sedmice. Na kraju istraživanja mnogi pregledi su napravljeni, što je pokazalo da su svi upalni procesi značajno smanjeni i nivo holesterola i triglicerida se normalizovao, dokazujući da su višnje efikasne kod hiperlipidemije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Višnje odlične za starije osobe

Višnje su bogate antioksidansima koji su vrlo moćni u zaštiti nervnog sistema i sprečavanju od oksidativnog stresa. To je posebno važno za starije osobe, jer višnje značajno smanjuju rizik od neurodegenerativnih bolesti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME