AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine prije nekoliko dana dodijelila je “Visočkoj pečenici” rješenje o registraciji oznake porijekla i geografskog porijekla čime je ovaj brend zaštićen po EU standardima.

U razgovoru za Klix.ba jedan od poznatijih Visočana i proizvođač Visočke pečenice Edin Babić za Klix.ba je kazao da je priča o zaštiti ovog brenda počela 2004. godine kada je osnovano i udruženje.

“Tada niko nije bio certificiran da izvrši brendiranje po EU standardima. Prije dvije godine, 2018. godine, Agencija za sigurnost hrane je ovlaštena da vodi ovakve projekte i mi smo odmah pristupili provođenju zaštite. Bilo je uspona i padova, kao i za sve, kod nas je potrebna ogromna količina dokumentacije, bilo je i negodovanja od strane kolega, ali na kraju se isplatilo”, kazao je Babić.

Dodao je kako će se na tržištu smanjiti izbor visočkih pečenica, odnosno, da će zaštitom geografskog porijekla svaki kupac lako prepoznati po certifikatu šta je prava Visočka pečenica, a šta nije.

“Proizvođači će imati lakši plasman i prodaju te priliku da pokažu kvalitet prave Visočke pečenice”, dodao je naš sugovornik.

Na kraju je kazao da je cilj pečenicu zaštititi i na nivou Evropske unije.

Klix.ba