Portal 072info

Visok kvalitet slike i veći izbor programskih sadržaja

Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) uspješno je završila proces prve faze digitalizacije produkcionih kapaciteta, što podrazumijeva izmjenu analognih i monosistema i stare analogne opreme koja datira još iz perioda Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Projektom digitalizacije zamijenjen je centralni matrični sistem  televizijskih i radijskih signala u zgradi RTV doma. Stare  terenske kamere zamijenjene su novim, s digitalnim procesingom slike i tona te podržavaju zapis u visokoj rezoluciji, HD-u. Prve rezultate digitalizacije u BHRT-u gledaoci su mogli vidjeti tokom Svjetskog prvenstva u Brazilu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Završetkom prve faze digitalizacije produkcionih kapaciteta u BHRT-u, stvorena je osnova za podršku i proizvodnju ne samo digitalnog već i signala HD i 3G standarda.

– Prednosti digitalizacije su visok kvalitet slike i zvuka, veći izbor programskih sadržaja, novi servisi za građane s posebnim potrebama i niz drugih pogodnosti. No, puni efekt ovog procesa građani će vidjeti tek nakon završetka digitalizacije predajnika emisione mreže u BiH, što je u nadležnosti Ministarstva prometa i komunikacija BiH – dodaju iz BHRT-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema međunarodnim sporazumima, rok za prelazak na digitalno emitiranje je 17. juni 2015.

avaz.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME