Screenshot 1 87
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Očekivalo se da će se u ovom kvartalu isporuka računarskih čipova i proizvodnja automobila vratiti u normalu. Umjesto toga, rast broja slučajeva zaraze koronavirusom, posebno u jugoistočnoj Aziji, uzrokuje novu rundu nedostatka dijelova i gašenja autopogona širom svijeta.

FIXGEHALT

To bi već astronomske cijene automobila moglo održati visokim.

U četvrtak je to bila Toyota (TM), najveći svjetski proizvođač automobila po prodaji vozila, koja je najavila gašenje 14 japanskih tvornica u septembru zbog utjecaja Covida na dobavljače. To će tamošnju proizvodnju smanjiti za oko 40 posto. Toyota također zatvara tvornice širom svijeta, pri čemu će se sjevernoamerička proizvodnja vjerovatno smanjiti za 40-60 posto.

Iz drugog proizvođača automobila – Volkswagena rekli su da bi uskoro mogli biti primorani na slične rezove u proizvodnji.

LIDER

“Novi slučajevi Covida-19 u Aziji, naprimjer u Maleziji, dovode do ponovnog zatvaranja ključnih proizvodnih pogona. Kako stvari stoje, očekujemo da će ponuda čipova ostati vrlo promjenjiva i napeta u trećem tromjesečju 2021. Ne može se isključiti daljnje prilagođavanje proizvodnje”, rekli su iz Volkswagena.

Malezija je veliki dobavljač računarskih čipova koji se koriste u automobilskoj industriji.

Toyotine i VW-ove izjave uslijedile su nakon sličnih najava drugih proizvođača automobila, uključujući General Motors, Ford i Stellantis, proizvođača automobila formiranog ranije ove godine spajanjem Fiat Chryslera i PSA Grupe. Nedostatak dijelova su također naveli Tesla i početnici poput Nikole, koji se utrkuje u izgradnju svojih prvih električnih kamiona do kraja godine.

“Nedostatak čipova je glavni problem, ali ima toliko poremećaja u lancu snabdijevanja. Tu je i nedostatak drugih dijelova ili dijelova koji se gomilaju u lukama. Postoje sve vrste ograničenja koja stoje na putu ka povratku na punu proizvodnju”, rekla je Kristin Dziczek, viša potpredsjednica za istraživanje u Centru za automobilska istraživanja.

Ukupna proizvodnja automobila širom svijeta i u čitavoj industriji bila je dosta manja u drugom tromjesečju zbog nedostatka čipova. Međutim, proizvođači automobila su očekivali da će se nestašica čipova smanjiti u drugoj polovini ove godine, dopuštajući im da nadoknade proizvodnju.

Tada se dogodila Delta varijanta. Stope vakcinisanja u jugoistočnoj Aziji i dalje su niske, što komplikuje dobavljačima.

Nedostatak čipova koji je zahvatio industriju krajem 2020. i velikim dijelom 2021. godine bio je više rezultat greške u planiranju nego problema koji se direktno pripisuje pandemiji.

Kad su zatvaranja i narudžbe za boravak kod kuće početkom 2020. uzrokovali veliki gubitak radnih mjesta, prodaja automobila u početku je pala. Proizvođači automobila odgovorili su smanjenjem narudžbi dijelova, uključujući računarske čipove, u očekivanju da bi duboka recesija ubila potražnju za novim automobilima u mjesecima, ako ne i godinama koje dolaze.

Međutim, potražnja za automobilima brzo se oporavila, ostavljajući proizvođače automobila bez opskrbe potrebnim čipovima. Njihovi dobavljači su već prodali svoj uobičajeni dio kompanijama koje proizvode računare, konzole za videoigre i drugu elektroniku. Potražnja za tim uređajima narasla je tokom pandemije.

Za potrošače koji se suočavaju s ograničenim zalihama vozila na prodajnim mjestima i rekordno visokim cijenama novih i polovnih automobila, stalni poremećaji u proizvodnji poslužit će samo održavanju cijena na rekordnom nivou.