Visoke cijene brodskog prijevoza robe: Šta se promijenilo u pomorskom saobraćaju u drugoj godini krize?

c 8
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Zaoštravanje zdravstvenih standarda uzrokovalo je produženje vremena zauzetosti broda. Jedan brod može obaviti manje dostava nego prije. Uz to, desila se i blokada Sueckog kanala krajem marta te zatvaranje četiri najveće luke u Shenzhenu.

Trenutno ima oko 22 miliona kontejnera u cijelom svijetu, a dio njih je izgubljen.

U prvom zatvaranju zbog pandemije prije godinu i pol mnogi brodovi su se zaustavili u nepredviđenim lukama, mnogi kontejneri su se iskrcali tamo gdje nisu trebali i još uvijek nisu stigli na svoje pravo odredište. Tu je procjenu dao BIC (Biro International des Containers), međunarodna organizacija sa sjedištem u Parizu.

Čeka se mjesecima

Porast cijena postoji, roba se čeka mjesecima. Čak su i neki od proizvođača automobila zaustavili proizvodnju na sedmicu dana zbog nedostatka dijelova za sklapanje vozila. Najčešće elektronskih.

S druge strane, pomorski saobraćaj je u procvatu. Vozarine idu u nebo čak i kod gotovo zaboravljenih brodova za rasuti teret, a stagniranje je prisutno jedino kod prijevoza nafte i ukapljenih plinova.

Cjelokupnu situaciju koja je zadesila pomorski saobraćaj za HRT radio emisiju Pomorska večer komentarisao je ekonomski analitičar HRT-a Željko Kardum:

-Cijene shippinga rastu zbog povećane potražnje za robom široke potrošnje iz Kine i s druge strane uskog grla stvorenog raznim novim sanitarnim ograničenjima u lukama i terminalima zbog posljedica virusa COVID-19. Sve to produžuje ukrcaj i iskrcaj robe ali i zamjenu posade na brodovima. Cijeli proces i dalje je kompliciran. Svi globalni indikatori cijena brodskog prijevoza su u porastu od 30-65 posto u prvoj polovini ove godine – rekao je Kardum, prenosi Pomorac.hr.

Zaoštravanje zdravstvenih standarda uzrokovalo je produženje vremena zauzetosti broda. Jedan brod može obaviti manje dostava nego prije. Uz to, desila se i blokada Sueskog kanala krajem marta te zatvaranje četiri najveće luke u Shenzhenu.

Robe široke potrošnje

Još jedan od razloga zbog kojeg raste cijena brodskog prijevoza je taj što prijevoz robe široke potrošnje nema alternativu. Neisplativo je robu prevoziti zrakom ili kopnom.

Otkazivanje brodskih kapaciteta još je jedan od novonastalih problema. Zbog velikih kašnjenja došlo je do velikog broja otkazivanja već zakupljenih brodskih prostora. Otkazivanja slijedom kojih se povećava broj neiskorištenih kapaciteta porasla su sa četiti na čak 10 posto.

Postotak brodova koji stižu na vrijeme je pao na najniži nivo u zadnjih 10 godina. U 2018. godini, mogućnost da brod stigne na vrijeme iznosila je 80 posto. Ove godine došlo je na 40 posto.

Što se tiče cijena brodskog prijevoza analitičari ne očekuju oporavak barem još godinu dana. Tvrde da je ovo privremeno i da će se cijene i kapaciteti uravnotežiti u slijedećih godinu do dvije.

Već sada vidimo veliki pritisak. U ukupnoj cijeni za maloprodaju brodski prijevoz učestvovao je s otprilike pet post,o a sad već učestvuje sa 20 posto.